
Składniki
40 gramów
3 sztuki
2 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
1 opakowanie
250 gramów
2 łyżki
2 łyżki
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ogórki obierz i przekrój wzdłuż na 4 części, usuń nasionka. Ćwiartki pokrój w słupki, przełóż na sitko i obficie posól. Odstaw na 15-30 minut, aby puściły sok.
Krok 2
Imbir zalej małą ilością wody i odstaw na 10 minut (będzie łagodniejszy w smaku).
Krok 3
Ogórki dokładnie wypłucz (bo będą za słone), osącz i osusz papierowym ręcznikiem. Dodaj osączony imbir.
Krok 4
Do woka lub na patelnię wlej olej kukurydziany, do zimnego włóż zielony pieprz. Smaż 15 sekund od chwili, gdy zacznie „strzelać”. Wlej olej sezamowy, wymieszaj. Dodaj chili, smaż jeszcze 10 sekund, mieszając drewniana łyżką. Wszystkie składniki z woka dodaj do miski z ogórkami i dobrze wymieszaj.
Krok 5
Zrób sos łącząc zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr z cukrem i octem, wlej do sałatki, wymieszaj i posyp sezamem.
Krok 6
Sałatkę przykryj folią i włóż na co najmniej 6 godzin do lodówki.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej