Sałatka z pieczoną papryką, owczym serem Manouri i słonecznikiem
łatwe
27 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
125 gramów
80 gramów
1 garść
1 garść
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 garść
2 sztuki
0.25 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 180°C, paprykę w całości umieść na blaszce, posmaruj oliwą i piecz w piekarniku około 30-40 minut. W międzyczasie raz przewracając. Papryka powinna być miękka, lekko ,,oklapnięta” i mocno przypieczona. Następnie jeszcze gorącą paprykę obierz ze skóry. Powinna bardzo łatwo odchodzić od miąższu. Sok ze środka papryki przelej do miseczki. Oddziel na tyle na ile możesz nasiona i pokrój w dużą kostkę. Przełóż paprykę do tej samej miseczki w której jest sok i podlej oliwą. Dodaj 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie plastry oraz szczyptę soli. Odstaw paprykę do lodówki. *Tego typu paprykę polecam robić w większych ilościach i zamykać w słoiki. Może ona spokojnie stać w lodówce około 2 tygodnie. Po kilku dniach przesiąka czosnkiem dzięki czemu ma lepszy i bardziej wyrazisty smak. Doskonała na kanapki oraz do sałatek. Można też dodać ją do hummusów oraz innych dipów.
Krok 2
Roszponkę wymieszaj z pokrojonymi wzdłuż pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą, oliwkami, prażonymi ziarnami słonecznika oraz grubo pokrojonym serem Manouri. Dodaj przygotowaną wcześniej paprykę i dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 3
Przygotuj sos paprykowo-ziołowy dodając do przypraw z saszetki 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki sosu z pieczonej papryki oraz łyżkę soku z cytryny. Dobrze wszystko wymieszaj i polej sosem sałatkę.
Krok 4
Sałatkę serwuj z chrupiącymi grzankami lub chlebkami pita. Polecam zamaczać chrupiące pieczywo w ziołowym sosie!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos Sałatkowy Paprykowo-Ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej