Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

9

heart
161 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

106 osób wydrukowało

Pobierz pdf

230 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

1 sztuka

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie pomidory umyj. Następnie osusz i pokrój w mniejsze, nieregularne kawałki.

Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką - Krok 1

Krok 2

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w mniejsze kawałki. Skrop oliwą i usmaż na grillu węglowym lub patelni grillowej.

Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką - Krok 2

Krok 3

Po zgrillowaniu przełóż paprykę do miski i dopraw przyprawą Knorr.

Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką - Krok 3

Krok 4

Wyciśnij sok z cytryny. Porwij listki bazylii. Ciecierzycę odcedź.

Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką - Krok 4

Krok 5

Na półmisku ułóż kawałki kolorowych pomidorów, dodaj ciecierzycę oraz z grillowaną paprykę. Skrop całość oliwą, sokiem z cytryny i posyp przyprawą Knorr i listkami bazylii.

Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do sałatki doskonale pasuję również ser np. mozzarella, burrata czy halloumi.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną paprykąSałatka z pomidorów w stylu śródziemnomorskim z ciecierzycą i grillowaną papryką

Twój lunchbox wieje nudą, a w kuchni przygotowujesz wciąż i wciąż te same posiłki? Zaszalej i odmień swoje kulinarne oblicze! Wystarczy tylko kilka kolorowych składników i ich ciekawe połączenie, aby stworzyć danie niebanalne oraz pełne smaku! Wypróbuj przepis na śródziemnomorską sałatkę z pomidorów z ciecierzycą i grillowaną papryką, a nie zawiedziesz się.

Dla kogo?

Dla zabieganych i tych, którzy nie chcą spędzać połowy dnia w kuchni. Przyrządzenie takiej sałatki zajmie Ci zaledwie 25 minut! Nawet nie zdążysz się obejrzeć, a już będzie gotowa.

Na jaką okazję?

Drugie śniadanie czy podwieczorek to idealna pora na zjedzenie czegoś, co możesz zabrać ze sobą, gdziekolwiek zechcesz. Postaw na proponowaną dziś sałatkę!

Czy wiesz, że?

Europa zawdzięcza pomidory wyprawom Krzysztofa Kolumba. Ich ojczyzną są andyjskie regiony północnej części Ameryki Południowej.

Dla urozmaicenia:

Taka sałatka aż prosi o dodatkowy składnik w postaci sera. Użyj feta lub mozzarelli, aby było jeszcze bardziej śródziemnomorsko!