Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych
łatwe
3848 osób zapisało

Składniki
250 gramów
200 gramów
200 gramów
1 opakowanie
5 łyżek
1 sztuka
2 sztuki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek rozetrzyj na miazgę i połącz z oliwą (3 łyżki). Kajzerki pokrój w kostkę pół centymetra na pół , pomieszaj z oliwą (2 łyżki) i czosnkiem. Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, wstaw na około 10 minut do nagrzanego do 180*C piekarnika, aż zrobią się złociste i chrupiące. Możesz też smażyć je na patelni.
Krok 2
W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy włoski z oliwą i wodą, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Krok 3
Szczypior drobno posiekaj, ser pokrój w cienkie, długie na 2-3 cm słupki.
Krok 4
Pomidorki umyj, przekrój na cztery części, umieść w misce z sosem, dodaj porwane listki rukoli, szczypior i plastry sera, całość dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną grzankami z wierzchu.

Dobra rada:
Sałatka smakuje również z serem pleśniowym lub kulkami sera mozzarella. Zamiast sera gouda możesz wykorzystać dowolny twardy ser.
Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z rukoli i pomidorów koktajlowych
Spróbuj tej smacznej potrawy, będącej mieszanką lekko orzechowej w smaku rukoli ze słodkimi pomidorkami i kremowym serem. Przekonaj się, że smakuje doskonale połączona w całość za pomocą ziołowego dressingu. Brzmi zachęcająco? Musimy dodać, że sałatka z rukolą i pomidorkami koktajlowymi to potrawa ekspresowa, którą przyrządzisz w mniej niż kwadrans. Smacznego!
Dla kogo?
Brak kulinarnego doświadczenia albo mała ilość czasu na przygotowanie posiłku przestaną być wymówkami dla stołowania się na mieście lub zamawiania pizzy kolejny raz w tym tygodniu. Co zawiera ta sałatka? Rukola i pomidory to główne składniki, ale zacznij od pokrojenia kajzerek na grzanki. Podziel je na niewielkie kawałki i wymieszaj z oliwą oraz ziołami. Włóż grzanki do piekarnika lub podgrzej na patelni. W tym czasie opłucz rukolę i pokrój pozostałe warzywa.
Na jaką okazję?
Rukola i pomidorki koktajlowe to połączenie, które stanowi podstawę wielu sałatek. Dodaj do tego ser i grzanki, a otrzymasz smaczne danie na obiad. W porze kolacji też będzie smakować wyśmienicie. Surówka z rukoli i pomidorów to dużo lepsza opcja na wieczór niż smażone i obfite potrawy.
Czy wiesz, że?
Sałatkę z rukolą i pomidorami przygotuj tak, jak ci najwygodniej. Ser pokrój w cienkie słupki albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odpowiednie będą wszystkie twarde gatunki np. cheddar czy ementaler. Na koniec gotową sałatkę z rukoli i pomidorów posyp grzankami. Serwuj samodzielnie lub jako dodatek np. do tarty z warzywami.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania sałatki z rukolą użyj pomidorków w różnych kolorach: czerwonym, żółtym, a także pomarańczowym – wtedy surówka z rukoli i pomidorów będzie prezentowała się jeszcze lepiej. Jej wygląd urozmaicą też paski czerwonej i żółtej papryki.