Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek
łatwe
825 osób zapisało

Składniki
250 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
150 gramów
1 pęczek
100 gramów
150 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cały czosnek zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika do 180° C na około 15 minut. Po tym czasie główkę czosnku wyjmij, ostudź z łupin, wyłuskaj ząbki czosnku. Rozsmaruj je na pastę.
Krok 4
Suszone pomidory pokrój w cienkie paseczki, bazylię drobno posiekaj, oliwki pokrój w plastry, pokrusz ser feta. Wszystkie składniki pomieszaj w odpowiedniej misce, łącząc je z sosem sałatkowym. Sałatkę podawaj na talerzu, z pokruszona fetą na wierzchu.
Krok 3
W misce przygotuj sos sałatkowy Knorr. W tym celu pomieszaj roztarty czosnek z oliwą, 3 łyżkami wody i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 2
Makaron ugotuj al dente, według zaleceń producenta, a następnie przelej olejem z suszonych pomidorów i odstaw do ostygnięcia.

Dobra rada:
Dobrym pomysłem jest dodanie do sałatki rukoli, świeżych pomidorów koktajlowych czy orzechów.
Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z pomidorów i oliwek
Makaron stanowi doskonałą bazę wielu wegetariańskich dań – zarówno ciepłych, jak i zimnych. Na zimno bardzo dobrze sprawdza się jako podstawa wszelkich sałatek. Wypróbuj np. makaronową z pomidorów i oliwek. Jej przygotowanie rozpocznij od upieczenia czosnku do sosu. Dzięki temu zabiegowi jego ząbki zyskają delikatnie słodki smak i stracą ostry zapach. Makaron ugotuj al dente – do sałatek najlepiej pasują makarony grubsze, typu fusilli, penne lub farfalle. Po odcedzeniu polej wybrany rodzaj niewielką ilością oliwy, w której marynowały się suszone pomidory. Dzięki niej nie będzie się sklejał i nabierze dodatkowego posmaku. Dodaj do sałatki pozostałe składniki, ich dobór możesz też lekko modyfikować. Zamiast oliwek sprawdzą się na przykład równie wyraziste w smaku kapary. Nadasz sałatce żywszych kolorów, dekorując ją roszponką albo rukolą. Do makaronu świetnie pasują też pomidorki koktajlowe i prażone orzechy, np. włoskie. Smak sosu podkreśl świeżymi ziołami. Podawaj z warzywnym zielonym koktajlem. Wypróbuj ten sposób na pyszny wegetariański obiad przy najbliższej okazji.