
Składniki
3 łyżki
1 szczypta
2 sztuki
150 gramów
1 szklanka
1 szczypta
2 łyżki
800 gramów
20 sztuk
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W osolonej wodzie zagotuj koper. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć raki. Zostaw w wywarze do przestygnięcia.
Krok 2
Raki przekrój, usuń czarne żyłki. Z ogona i szczypiec wyjmij mięso. Odłóż 8 pancerzy.
Krok 3
Pozostałe skorupki przesusz i zmiażdż. Gotuj je na maśle*.
Krok 4
Bulion zagotuj, dodaj 1 łyżkę masła z raków.
Krok 5
Żółtka utrzyj z 2 łyżkami masła z raków, dodaj mięso ze szczypiec, łyżkę posiekanego koperku, bułkę tarta, dopraw solą i pieprzem. Powstałą masą napełnij odłożone pancerze.
Krok 6
Filety posyp solą, ułóż w żaroodpornym półmisku wysmarowanym masłem.
Krok 7
Na filetach połóż rakowe szyjki a wokół pancerze, zalej bulionem, posyp koperkiem, nakryj folią i piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej