Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

heart
508 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
55 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

675 osób wydrukowało

Pobierz pdf

966 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

1 opakowanie

500 gramów

1 łyżka

25 gramów

100 gramów

2 sztuki

250 gramów

2 sztuki

125 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik na 190 stopniach Celsjusza. Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Brokuły podziel na małe różyczki i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i przepłucz zimną wodą.

Krok 3

Pokrój indyka w paski, cebulkę w piórka, a czosnek w plasterki.

Krok 4

Na oleju podsmaż mięso, następnie dodaj cebulę i czosnek. Całość dopraw Oregano Knorr i lekko wymieszaj. Przełóż wszystko do miski.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml śmietany, dodaj starty ser i całość wlej do miski z mięsem. Dodaj brokuły, szpinak, ryż i wszystko lekko wymieszaj.

Krok 6

Cały płyn przelej do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok 15-20 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie możesz również przygotować bez indyka w formie wegetariańskiej. Jeśli lubisz potrawy bardziej aromatyczne możesz dodać jeszcze np. Ostrą Paprykę z Hiszpanii Knorr. 

2

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 12.01.2019

    Ten fix to mój ulubiony.Polecam .Nie warto całosci rozrobić tylko smietaną

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Perczynski

    Kamil Perczynski , 08.01.2019

    Szkoda że nie ma w składnikach śmietany a teraz jak robie przepis to zmieszać mam fixa ze śmietaną której nie mam.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowa zapiekanka z indykiem i brokułamiSerowa zapiekanka z indykiem i brokułami

Zapiekanki – kto ich nie lubi? Wyjęte prosto z piekarnika, chrupiące, smaczne, a co więcej – tanie i proste w przygotowaniu. Nie od dziś wiadomo, że to, co zapieczone, smakuje jeszcze lepiej! Dziś pod lupę weźmiemy przepis, w którym z pewnością zasmakują Twoje kubki smakowe. Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami – pyszny obiad masz jak w banku!

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników sera pod każdą postacią!

Na jaką okazję?

Samo przygotowanie zajmie Ci około 30 minut, reszta to kwestia odpowiedniego pieczenia. Serowa zapiekanka z indykiem i brokułami to pomysł na szybki oraz smaczny obiad. Miej ten przepis zawsze przy sobie!

Czy wiesz, że?

Cheddar to rodzaj angielskiego sera, który zaliczany jest do wyrobów twardych, dojrzewających i podpuszczkowych. Do przyrządzenia zapiekanki możesz również wykorzystać ementaler – ser pochodzący ze Szwajcarii, odznaczający się charakterystycznym, słodko-orzechowym smakiem.

Dla urozmaicenia:

Serową zapiekankę możesz również przyrządzić bez indyka w formie wegetariańskiej z odpowiednim serem wegetariańskim. Jeśli lubisz potrawy bardziej aromatyczne, możesz dodać do niej ostrą paprykę w proszku.