
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
700 gramów
1 łyżka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
250 gramów
100 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek pokrój drobno. Paprykę umyj i pokrój w paski.
Krok 2
Cebulę z czosnkiem oraz paprykę podsmaż z oliwą w szerokim rondlu. Po chwili dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze jedną minutę.
Krok 3
Dodaj cukier, pokrojone pomidory, odcedzoną ciecierzycę i całość duś ok 15 minut.
Krok 4
Teraz zrób na powierzchni sosu cztery wgłębienia i wbij do każdego jajko. Przykryj rondel i pozostaw na małym ogniu jeszcze ok 5 minut aż jajka lekko się zetną. Podawaj od razu posypane młodymi listkami szpinaku.

Dobra rada:
Szakszukę podawaj z bagietką lub np. gotowanym ryżem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Shakshuka
Shakshuka to tradycyjne danie kuchni tunezyjskiej, składające się głównie z jajek, cebuli, pomidorów i papryki. Składniki gotowane wspólnie na patelni, z dodatkiem aromatycznych, egzotycznych przypraw, sprawiają, że w bardzo prosty sposób możesz przenieść się myślami w najodleglejsze zakątki Afryki!
Dla kogo?
Shakshuka jest dla każdego, kto rano poszukuje pomysłu na super śniadanie. Teraz masz go na wyciągnięcie ręki.
Na jaką okazję?
Do przygotowania shakshuki nie potrzebujesz specjalnej okazji – zrób ją po prostu wtedy, kiedy tylko najdzie Cię taka ochota.
Czy wiesz, że?
Ciecierzyca nazywana jest również, z hiszpańskiego, fasolką garbanzo. Ma niewielkie, krągłe i słomkowożółte ziarna, a cechuje się intensywnym, kremowy, nieco orzechowym posmakiem. Fakt faktem, że pasuje znakomicie do większości znanych nam dań!
Dla urozmaicenia:
Do shakshuki możesz dodać różne ulubione warzywa. Do przepisu doskonale będą pasować cukinia bądź rukola.