Siekane kotlety przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Siekane kotlety

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

14

heart
798 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

186 osób wydrukowało

Pobierz pdf

698 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 łyżki

1 sztuka

50 gramów

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 pęczek

3 łyżki

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki, kurczaka pokrój w drobną kostkę, ziemniaka obierz zetrzyj na tarce na grubych oczkach, wszystkie składniki umieść w miejsce. Dodaj majonez jajko przyprawy bułkę tartą, wszystko razem dokładnie wymieszaj. Jeśli masa okaże się zbyt wodnista dodaj więcej bułki.

 Siekane kotlety - Krok 1

Krok 2

Z masy uformuj kotleciki.

 Siekane kotlety - Krok 2

Krok 3

Na patelni z rozgrzanym tłuszczem nakładaj kotlety smaż je z obu stron na złoty kolor. Na sam koniec kotlety przykryj pokrywką i smaż tak jeszcze około 30 sekund aby kotlety nie były surowe w środku. Gotowe kotleciki podawaj z porcją ulubionej surówki.

 Siekane kotlety - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu możesz dodać łyżkę ziarna sezamu.

7

Opinie o przepisie

  • Keit

    Keit , 11.02.2023

    Czy do kotletów daje się ziemniaka?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina

    Karolina , 11.05.2022

    Ziemniak surowy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Michu

    Michu , 19.07.2021

    Twój komentarz mnie przekonał

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Betty

    Betty , 28.05.2021

    To przecież szczypior, a nie pietruszka! Więcej dokładności.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Magdalena żygadło

    Magdalena żygadło , 11.05.2020

    Ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Siekane kotlety - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl -  Siekane kotlety Siekane kotlety

Trudno znaleźć osobę, szczególnie w Polsce, która nie słyszała o kotletach. Tradycyjnie kojarzą się one z niedzielnym obiadem, podczas którego podawane są w towarzystwie ziemniaków i zasmażanej kapusty. Dziś proponujemy wam inną wersję tego dania. Mięsem, z którego przygotujemy kotlety, będzie pierś z kurczaka. To propozycja dla miłośników drobiowych potraw, które charakteryzuje bogaty smak i aromat. Siekane kotlety mają jeszcze jedną zaletę – są proste i szybkie w przygotowaniu! Zapraszamy na klasyczny polski obiad w nowoczesnej odsłonie.

Dla kogo?

Przepis na siekane kotlety to idealna propozycja dla miłośników różnorodności w kuchni, którzy poszukują inspiracji na pyszny domowy obiad.

Na jaką okazję?

Siekane kotlety sprawdzą się przede wszystkim w porze obiadowej! To doskonały pomysł na niedzielny rodzinny lunch.

Czy wiesz, że?

Jedną z najpopularniejszych wersji tego dania spotykaną w kuchni polskiej są kotlety schabowe. Ich tradycja sięga XIX wieku. Najlepszy smak potrawy uzyskuje się poprzez smażenie mięsa na smalcu.

Dla urozmaicenia:

Do farszu idealnie pasuje sezam. Wystarczy łyżka, aby kotlety zyskały oryginalny smak.