Szynka musztardowo-winna z kopytkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szynka musztardowo-winna z kopytkami

Autor: bernika bernika

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.2 kilograma

1 litr

2 łyżki

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szynkę w wierzchu ponacinać w kratkę. W misce zrobić marynatę mieszając wino, ziele, liść laurowy, otarty tymianek całe obrane ząbki czosnku. Włożyć szynkę, przykryć zostawić na noc w lodówce.

Krok 2

Z oliwy i musztardy zrobić pastę do smarowania szynki. Wyjąć szynkę. Odcedzić wino z marynaty. Bulionetke zalać 250ml wody.

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym ułożyć szynkę, wierzch posmarować pastą. Na dno wlać połowę przecedzonego wina oraz bulion. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st. i piec przez ok 2h. co jakiś czas smarując marynatą i polewając sosem z pieczenia.

Krok 4

Fix Knorr wymieszaj z 450 ml wody. Odstaw na kilka minut, aby ciasto zgęstniało. Następnie wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę,wyrobić ciasto, podzielić ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformować wałek. Każdy pociąć na skośne kawałki - kopytka. Ugotować w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty do czasu aż zaczną wypływać.

Krok 5

Szynkę wyjmij z piekarnika. Sos przelej do garnuszka. Pogrzej, dopraw do smaku, ewentualnie zagęść dodając trochę mąki. Podawaj szynkę pokrojoną na plastry z kopytkami i winnym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szynka musztardowo-winna z kopytkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej