Szybkie knedle ze śliwkami węgierkami - jak zrobić | Przepisy.pl pixel

Słodkie węgierskie knedle ze śliwką

Autor: ewelka13

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 kilogram

25 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki należy ugotować, najlepiej zrobić to poprzedniego dnia. Zmiksować, przykryć i wstawić do lodówki. Gdy ostygną należy szybko zagnieść je z jajkiem i solą, podsypując mąką. Żeby sprawdzić czy ciasto jest odpowiednie trzeba oderwać mały kawałek ciasta, ulepić kulkę i ugotować ją we wrzątku. Jeżeli będzie za miękka trzeba dodać do ciasta więcej mąki. Gotowe ciasto należy pokroić na kawałki, w środek wcisnąć śliwkę i uformować kształt knedla. Śliwka musi być z każdej strony zawinięta w ciasto.

Krok 2

Porcjami należy wkładać knedle do wrzącej, osolonej wody. Gotować 3 minuty od chwili, aż woda ponownie się zagotuje. Wyjmować łyżką i dokładnie osączyć. Podawać polane tartą bułką zarumienioną na maśle lub śmietaną. Dla smaku można posypać cukrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Słodkie węgierskie knedle ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Słodkie węgierskie knedle ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Słodkie węgierskie knedle ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Słodkie węgierskie knedle ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Słodkie węgierskie knedle ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Słodkie węgierskie knedle ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Słodkie węgierskie knedle ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Słodkie węgierskie knedle ze śliwką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
14 osób ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej