
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
6 łyżek
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgnieć łyżką w misce kostkę Knorr i wymieszaj z 3 łyżkami oleju.

Krok 2
Przygotuj 4 porcje kurczaka, delikatnie rozbij je tłuczkiem i zanurz w marynacie. Jeśli nie chcesz rozbijać mięsa, możesz każdy kawałek przekroić wzdłuż na cieńsze plastry.

Krok 3
Smaż kurczaka na średnim ogniu przez około 15 minut, regularnie przewracając. Dodaj pół szklanki wody i duś na wolnym ogniu przez 3 minuty, aż powstanie sos.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Soczysty kurczak z patelni z sosem
Kurczak, jako jedno z najpopularniejszych mięs w Polsce, gości na naszych stołach pod różnymi postaciami. Można powiedzieć, że przepisów jest tyle, ile osób, które chcą przygotować danie z tym składnikiem. Jeśli nie masz pomysłu na oryginalny sos do kurczaka smażonego, skorzystaj z naszej podpowiedzi. Zamiast obtaczać mięso w panierce, natrzyj kawałki kurczaka oryginalną marynatą, zrobioną z oleju lub oliwy z oliwek oraz kostki rosołowej Knorr. Do marynaty dodać możesz ponadto ziarna sezamu, starty parmezan i gałązki świeżo posiekanego tymianku. Soczystego kurczaka z patelni możesz podawać zarówno w formie drugiego dania, na przykład z puszystym pureé ziemniaczanym oraz surówką z białej kapusty, jak i serwować jako dodatek do sałatek lub dań z makaronem. O marynacie na bazie kostki rosołowej i oliwy z oliwek pamiętaj również wtedy, gdy będziesz przyrządzać potrawy z indyka oraz wieprzowiny.
Dla kogo?
Pierś z kurczaka na patelni w sosie przypadnie do gustu osobom, dla których mięso drobiowe jest jednym z głównych składników codziennego menu.
Na jaką okazję?
Kurczak z patelni w sosie świetnie sprawdzi się w roli ciepłego, prostego do przygotowania obiadu. Danie możesz łatwo podgrzać, dlatego to doskonały pomysł na pyszny lunch do pracy.
Czy wiesz, że?
Polska znajduje się w czołówce największych eksporterów mięsa drobiowego w Europie.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, aby marynata do kurczaka smażonego miała bardziej wyrazisty i lekko orientalny smak, dopraw ją dodatkowo odrobiną soku z cytryny i szczyptą imbiru. Sos do kurczaka na patelni można wzbogacić papryczką chilli, dzięki czemu nabierze ostrości.