Solanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Solanka

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

300 gramów

3 sztuki

100 gramów

3 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

3 sztuki

1 łyżka

100 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1.5 litra

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do bulionu wkładamy obraną włoszczyznę, wołowinę, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż mięso będzie gotowe (około 30-45 min.).

Krok 2

Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i pokrojone w plasterki parówki. Wołowinę również kroimy w kostkę.

Krok 3

Cebulę siekamy w pióra i szklimy na maśle. Gdy się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy chwilę i dodajemy do zupy.

Krok 4

Obrane ze skóry ogórki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi kroimy w paski, a następnie w kostkę i dodajemy razem z posiekanymi w plasterki oliwkami oraz kaparami do zupy.

Krok 5

Gotujemy 10-15 minut, poczym zabielamy zahartowaną śmietaną.

Krok 6

Doprawiamy i dodajemy sok z cytryny do smaku.

Krok 7

Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Kuba

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Solanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Wołowina po chińsku
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SolankaSolanka

Solanka to popularne danie kuchni rosyjskiej, które łączy w sobie smak wyrazistego bulionu mięsnego lub rybnego oraz zupy ogórkowej. Do jej przygotowania niezbędne jest przyrządzenie odpowiedniego wywaru. Przyrządź go np. z kawałka wołowiny oraz świeżej włoszczyzny. Koniecznie dopraw liściem laurowym oraz zielem angielskim. Ugotowane mięso oraz warzywa wykorzystasz później z powodzeniem jako dodatek do solanki lub jako składnik innego dania, np. sałatki jarzynowej. Zupę zapraw zacierką pomidorową. Przyrządź ją, podsmażając na patelni cebulę z koncentratem pomidorowym lub kawałkami świeżych pomidorów. Wypróbuj także wariantu z czosnkiem. Na koniec dodaj do potrawy ogórek oraz posiekane oliwki, i dopraw ją kaparami. Tę podstawową wersję przepisu urozmaicaj, sięgając po dodatkowe składniki mięsne. Sprawdzi się m.in.: wędzona szynka, kiełbasa wiejska oraz parówki. Opcjonalnie, solankę zapraw zahartowaną śmietaną i skrop sokiem z cytryny. Zupę podawaj na gorąco, oprószoną natką pietruszki lub posiekanym koperkiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis.