Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

0.5 łyżeczki

100 mililitrów

2 sztuki

null

0.5 łyżeczki

null

null

200 mililitrów

800 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i pokrój w grubą kostkę.

Krok 2

Czosnek obierz i przesiekaj drobno z rozmarynem, zalej odrobiną oliwy i soku z cytryny. Dopraw do smaku musztardą, pieprzem i cukrem. W tak przygotowanej zalewie marynuj mięso przez 1 godzinę.

Krok 3

W tym czasie obierz cebulę i marchewkę i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wymieszaj, odłóż do miseczki.

Krok 4

Mięso nadziej na patyki szaszłykowe i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij z patelni, do tłuszczu dolej wino i bulion.

Krok 5

Dopraw do smaku i duś mięso aż do odparowania sosu. Jagnięce szaszłyki podawaj przybrane startą cebulą i marchewką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej