Souvlakia czyli mięsne szaszłyki z jagnięciny
średnie
6 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
0.5 łyżeczki
100 mililitrów
2 sztuki
null
0.5 łyżeczki
null
null
200 mililitrów
800 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj i pokrój w grubą kostkę.
Krok 2
Czosnek obierz i przesiekaj drobno z rozmarynem, zalej odrobiną oliwy i soku z cytryny. Dopraw do smaku musztardą, pieprzem i cukrem. W tak przygotowanej zalewie marynuj mięso przez 1 godzinę.
Krok 3
W tym czasie obierz cebulę i marchewkę i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Wymieszaj, odłóż do miseczki.
Krok 4
Mięso nadziej na patyki szaszłykowe i obsmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij z patelni, do tłuszczu dolej wino i bulion.
Krok 5
Dopraw do smaku i duś mięso aż do odparowania sosu. Jagnięce szaszłyki podawaj przybrane startą cebulą i marchewką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej