Spaghetti bolognese z warzywami - wegetariańskie | Przepisy.pl pixel

Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

94

heart
1455 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1288 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2368 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 opakowania

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój drobno cebulę. Pokrój cukinię i paprykę w drobną kostkę. Dokładnie umyj pieczarki, osusz i pokrój na plasterki. Ugotuj makaron wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedź.

Krok 2

W czasie gdy makaron się gotuje przesmaż cebulę w 1 łyżce oleju do momentu gdy zacznie zmieniać kolor. Dodaj pieczarki, cukinię i paprykę. Smaż na dość mocnym ogniu przez 5-7 minut.

Krok 3

Wymieszaj pomidory z puszki z zawartością opakowania Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 min. Dodaj warzywa i gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wymieszaj makaron z sosem i podawaj z listkami świeżej bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Dodaj do sosu drobno pokrojoną papryczkę chili jeżeli lubisz pikantne smaki. Podawaj makaron z serem feta lub tartym parmezanem.

40

Opinie o przepisie

  • Małgorzata

    Małgorzata , 17.12.2022

    TAK. Moje ulubione spaghetti dużo warzyw i czosnku, długo się dusi żeby wydobyć smak. Włoskim sekretem jest dolanie odrobiny mleka do sosu, polecam spróbować.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 09.09.2018

    Czasami używam gotowca czyli fixu.Od czasu do czasu trzeba :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna  Ziobro

    Anna Ziobro , 13.08.2017

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pągowska

    Anna Pągowska , 07.08.2017

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Humenny

    Teresa Humenny , 05.08.2017

    Spaghetti bolognese NIGDY nie robi się z warzywami i grzybami.Jest to Ragu alla bolognese.Składniki trochę marchewki,seleru naciowego i żółtej cebuli.Podsmaża się to na olivie .Potem dodaje się mięso wołowe mielone i trochę boczku wędzonego (można dodać też mielone wieprzowe).Zalewa się to pół szklanką wina czerwonego.Jak wino wyparuje wlewa się Passato pomodoro.Ma się gotować na małym ogniu przez 2 godziny mieszając i podlewając troszkę rosołkiem(jak za dużo wyparuje.I to wszystko.Oczywiście jak ktoś chce dobrze i zdrowo jeść Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Gracz

    Mirosław Gracz , 01.02.2017

    a może dobry przepis bez chemii ala fix knora

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Gracz

    Mirosław Gracz , 01.02.2017

    A może tak dobry przepis bez chemii ala fix knora?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 26.11.2016

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • emerycia emerycia

    emerycia emerycia , 08.11.2016

    Zamiast pomidorów w puszce dodałam swój własny przecier pomidorowy i też wyszło pyszne danie!. Bardzo poleca,!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • emerycia emerycia

    emerycia emerycia , 08.11.2016

    Sprawdziłam i wyszło pyszne. Zamiast pomidorów w puszce dodałam swój własny przecier pomidorowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Gawarzewski

    Tomasz Gawarzewski , 29.08.2016

    Było spoko, dodam tylko że zamiast cukinii użyłem bakłażana, i nie było fixu do spaghetti. Więc użyłem do lasagne z serii naturalnie smaczne i też wyszło fajnie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • abc xyz

    abc xyz , 26.08.2016

    Wygląda apetycznie :) Chciałam zapisać przepis w pdf, ale nie mogę go odczytać ,,wystąpił błąd z formatem pliku". Czy zrobiłam coś źle?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 01.08.2016

    Dobre jak sa tez świeże pomidory i papryka,często tak robie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Żak

    Klaudia Żak , 12.07.2016

    było przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Grott

    Marek Grott , 06.07.2016

    To jak bigos bezmięsny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Naróg

    Maria Naróg , 05.07.2016

    EEE dziewczyny ja ta, wolę z mięskiem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Osa Ossowski

    Jan Osa Ossowski , 05.07.2016

    Najlepiej tymi grzybami ze szpitala

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Nowakowski

    Adam Nowakowski , 05.07.2016

    pamiętajcie ciemniaki, wymawia się spagetti bolońjeze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Sz

    Halina Sz , 05.07.2016

    właśnie na jutro zaplanowałam .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Tomaszuk

    Marcin Tomaszuk , 05.07.2016

    Kochanie czy ja wygladam na takiego zeby mosial rezygnowac z miesa?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Teodziecki

    Jacek Teodziecki , 05.07.2016

    Chyba przyrządze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Wisniewski

    Jacek Wisniewski , 05.07.2016

    Jak nie jak tak sranie w banie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Sakowski

    Marian Sakowski , 05.07.2016

    Lubię bardzo jeść no przygotowywać bardzo trudno

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Kruszewska

    Elżbieta Kruszewska , 05.07.2016

    Ale w sezonie letnim pomidory z puszki to już przesada.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kaźmierczak

    Janina Kaźmierczak , 05.07.2016

    To będzie spaghetti z warzywami i grzybami, a nie z sosem bolognese.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Szmajda

    Jerzy Szmajda , 05.07.2016

    Ciekawe co na to Bolończycy?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Misia Buja

    Misia Buja , 05.07.2016

    Nie ma czegos takiego jak sos bolognese - jest spaghetti alla bolognese. Sos nazywa sie RAGU.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2016

    Będzie on smakował nieco inaczej, ale Tym, którzy nie przepadają za mięsem na pewno przypadnie do gustu :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2016

    Oczywiście! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2016

    Zachęcamy do eksperymentowania! ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti bolognese z warzywami i pieczarkamiSpaghetti bolognese z warzywami i pieczarkami

Przyprawy i zioła w klasycznym sosie bolognese, tym razem przygotowanym z warzywami, zaskoczą smakiem i wyjątkowym aromatem. To dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Brak mięsa mielonego nie jest składnikiem niezbędnym, by posiłek był sycący i pyszny. Jarski obiad do zrobienia w dwa kwadranse? Z przepisem na spaghetti bolognese z warzywami – nic prostszego!

Dla kogo?

Dania makaronowe cieszą się niesłabnącą popularnością w polskich domach. W końcu są niezwykle uniwersalne i dają duże możliwości, zarówno początkującym, jak i bardziej doświadczonym szefom kuchni. Jeśli jesteś miłośnikiem dań inspirowanych kuchnią włoską, to smak spaghetti bolognese z pieczarkami na pewno stanie się jedną z ulubionych potraw.

Na jaką okazję?

Śmiało można uznać te propozycję za szybki obiad, który bez trudu przyrządzisz po powrocie z pracy. Wykorzystaj czas, w którym gotuje się makaron, na przygotowanie reszty składników. Spaghetti wegetariańskie z pieczarkami jest też trafionym pomysłem na gorącą kolację.

Czy wiesz, że?

Do garnka z gotującym się makaronem nie dodawaj oleju. Choć to często spotykana wskazówka, dodatek ten nie jest wskazany. Sprawia, że sos nie przylega do spaghetti w odpowiednim stopniu, co odbija się na zmianie smaku i niekorzystnej prezencji dania.

Dla urozmaicenia:

Spaghetti z pieczarkami możesz przygotować również przy użyciu odmiany portobello. Białą cebulę zamień na czerwoną, a dla zaostrzenia smaku potrawy dodaj posiekaną drobno papryczkę chili.