Spaghetti z pulpetami i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dieta 1500 kalorii

100 przepisów - 20 dni

Spaghetti z pulpetami i szpinakiem

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

11

heart
303 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

457 osób wydrukowało

Pobierz pdf

644 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

400 gramów

2 łyżki

1 sztuka

200 gramów

3 łyżki

2 sztuki

0.25 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.25 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Opakowanie Spaghetti bolognese wymieszaj z mięsem mielonym. Odłóż 1 łyżkę przyprawy na później. Uformuj małe pulpeciki. Zagotuj wodę na makaron. Gotuj go według instrukcji na opakowaniu.

Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i usmaż pulpeciki, aż będą rumiane (ok. 8 min.)

Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Zdejmij z patelni, na której rozgrzej kolejną łyżkę oliwy. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na oliwie, a następnie dodaj umyty i odsączony z wody szpinak. Chwilę przesmaż. Dopraw pozostawioną łyżką przyprawy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę, oregano, majeranek i pieprz. Chwilę przesmaż.

Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj ugotowany makaron i wymieszaj z połową parmezanu. Wyłóż makaron na talerze. Na wierzchu połóż pulpeciki i posyp resztą sera.

Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - Krok 4
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z pulpetami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Faszerowane muszle
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z pulpetami i szpinakiemSpaghetti z pulpetami i szpinakiem

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jeśli szukasz inspiracji na smaczny, pożywny, a zarazem odpowiedni dla Twojej diety obiad, dodaj spaghetti z pulpetami i szpinakiem do swojego menu. Pulpeciki przyrządzisz, wykorzystując mielone mięso z indyka – ma mniejszą zawartość tłuszczu niż pozostałe rodzaje i dobrze sprawdza się jako składnik wszelkiego rodzaju diet. Uformuj odpowiednie kształty pulpetów, a następnie smaż je na małym ogniu, uważając, żeby nie przypalić mięsa. Zeszklij lekko cebulę (nadaje się zarówno szalotka, jak i czerwona), dodaj szpinak i smaż na oliwie do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem oraz gałką muszkatołową. Makaron ugotuj al dente, według przepisu na opakowaniu, pomieszaj go z niewielką ilością parmezanu. Wyłóż na talerz, ułóż na nim gotowe mięsne pulpeciki i dodaj szpinak. Tak przygotowane pożywne danie serwuj na gorąco, w głębokich talerzach, udekorowane listkami świeżej bazylii. Dodatkowo oprósz resztą startego sera. Zobacz nasz przepis i już dziś przygotuj ten smaczny obiad.