Świąteczna sałatka buraczkowa z kuminem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna sałatka buraczkowa

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
13 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku do miękkości. Ostudzić. Obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce.

Krok 2

Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do buraków.

Krok 3

Do miseczki wlać wino, dodać miód i mieszać. Kiedy miód rozpuści się w winie, wsypać sos sałatkowy i przyprawy i wymieszać wszystko. Następnie wziąć trzepaczkę i wlewać oliwę cienkim strumieniem ubijając. Kiedy sos zgęstnieje polać nim sałatkę i wszystko dobrze wymieszać.

Krok 4

Zostawić na 15 min by smaki się przygryzły.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna sałatka buraczkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna sałatka buraczkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna sałatka buraczkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna sałatka buraczkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna sałatka buraczkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna sałatka buraczkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna sałatka buraczkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna sałatka buraczkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna sałatka buraczkowaŚwiąteczna sałatka buraczkowa

Sałatka buraczkowa z tego przepisu będzie świetnym dodatkiem do świątecznych pieczonych mięs, wędlin oraz smażonych i marynowanych ryb, zwłaszcza śledzi. Buraki do sałatki piecze się owinięte szczelnie folią aluminiową w piekarniku, co wydobywa ich naturalną słodycz, a jednocześnie zachowuje jędrność i kolor. Do buraków dodaj obrane i starte na tarce jabłka. Najlepiej sprawdzą się odmiany dość twarde i lekko kwaskowate, czyli np. granny smith albo jonagold. Dressing do sałatki przygotuj z czerwonego wytrawnego wina, płynnego miodu oraz orientalnych przypraw, takich jak: kardamon, kumin oraz mielone ziarna kolendry. Wmieszaj do niego także oliwę z oliwek extra virgin, dzięki której sos dokładnie połączy wszystkie składniki. W ten sposób przygotowany dressing nadaje sałatce korzenny, słodko-winny posmak i intensywny zapach. Dodaj go do buraczków i jabłek kwadrans przed podaniem, aby smaki poszczególnych produktów odpowiednio się połączyły. Wypróbuj ten niebanalny sposób na przyrządzenie buraczkowej sałatki.