Świąteczny pieczony indyk przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczny pieczony indyk

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szklanka

marynata:

null

1 łyżka

null

2 litry

1 łyżka

3 sztuki

1 łyżka

null

3 łyżeczki

4 sztuki

1 sztuka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj z podanych składników marynatę, włóż indyka i pozostaw na 24 godziny w chłodnym miejscu.

Krok 2

Śliwki zalej wrzątkiem, mocz 2 godziny po czym odcedź.

Krok 3

Jabłka obierz, oczyść i pokrój w kostkę. Następnie wymieszaj ze śliwkami, bułką tartą i octem winnym oraz cukrem i cynamonem.

Krok 4

Indyka wyjmij z marynaty, natrzyj solą i pieprzem i nadziej farszem. Do środka włóż masło i zaszyj dziurę.

Krok 5

Indyka nadziej na ruszt, umieszczając pod nim blachę z wodą (około 2 szklanek). Dzięki temu nie wysuszy się on podczas długiego pieczenia. Wstaw na 3 godziny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczny pieczony indyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczny pieczony indyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczny pieczony indyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczny pieczony indyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczny pieczony indyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczny pieczony indyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczny pieczony indyk - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczny pieczony indyk - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Tarta z mięsem mielonym
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej