
Składniki
1 szklanka
1 łyżeczka
1 szklanka
marynata:
null
1 łyżka
null
2 litry
1 łyżka
3 sztuki
1 łyżka
null
3 łyżeczki
4 sztuki
1 sztuka
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj z podanych składników marynatę, włóż indyka i pozostaw na 24 godziny w chłodnym miejscu.
Krok 2
Śliwki zalej wrzątkiem, mocz 2 godziny po czym odcedź.
Krok 3
Jabłka obierz, oczyść i pokrój w kostkę. Następnie wymieszaj ze śliwkami, bułką tartą i octem winnym oraz cukrem i cynamonem.
Krok 4
Indyka wyjmij z marynaty, natrzyj solą i pieprzem i nadziej farszem. Do środka włóż masło i zaszyj dziurę.
Krok 5
Indyka nadziej na ruszt, umieszczając pod nim blachę z wodą (około 2 szklanek). Dzięki temu nie wysuszy się on podczas długiego pieczenia. Wstaw na 3 godziny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej