Szarlotka na kruchym spodzie z kruszonką – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka z kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

89

heart
581 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1778 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

450 gramów

130 gramów

1 łyżeczka

1 łyżka

250 gramów

1 sztuka

3 sztuki

nadzienie:

2 kilogramy

5 łyżek

0.5 sztuki

1.5 łyżeczki

bezowa pianka:

3 sztuki

0.25 łyżeczki

4 łyżki

oraz:

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przesianą mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy połącz w misce. Dodaj masło, jajko i żółtka. Zagnieć gładkie ciasto. Podziel masę na dwie części – 1/3 ciasta zawiń w folię i włóż do zamrażarki na ok. 45 minut, a 2/3 do lodówki na ok. 45 minut.

Szarlotka z kruszonką - Krok 1

Krok 2

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do jabłek cukier, cynamon i sok wyciśnięty z cytryny. Umieść jabłka w garnuszku i podgrzewaj przed kilka minut - aż jabłka staną się miękkie. Wystudź.

Szarlotka z kruszonką - Krok 2

Krok 3

Wyciągnij ciasto z lodówki i wyłóż nim spód i do połowy boki tortownicy. Na spód wysyp równomiernie bułkę tartą, a następnie wyłóż przygotowane wcześniej jabłka.

Szarlotka z kruszonką - Krok 3

Krok 4

Przygotuj pianę z białek. Do białek dodaj sól i ubijaj aż staną się sztywne. Wsyp stopniowo cukier i miksuj do momentu aż masa będzie lśniąca i dobrze ubita. Przełóż pianę na wierzch wyłożonych jabłek.

Szarlotka z kruszonką - Krok 4

Krok 5

Wyciągnij z zamrażarki ciasto i zetrzyj kruszonkę na wierzch. Posyp całość płatkami migdałowymi. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni, na ok. 60 minut.

Szarlotka z kruszonką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

 

 

1

Opinie o przepisie

  • Gosia

    Gosia , 30.08.2022

    Szarlotka z pianką najlepsza jaką jadłam! Moja rodzina też ją uwielbia.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szarlotka z kruszonkąSzarlotka z kruszonką

Przedstawiamy prosty przepis na szarlotkę z kruszonką, której trudno się oprzeć. Oprócz kruchego ciasta oraz jabłkowego nadzienia, postawiliśmy na urozmaicenie jej bezową pianką, która nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje i chrupie.

Dla kogo?

Dla osób, które nie lubią spędzać na zakupach dużo czasu i starają się unikać wielkich marketów. Składniki do szarlotki z kruszonką znajdziecie nawet w niedużych sklepach.

Na jaką okazję?

Szarlotkę pod kruszonką często postrzega się jako przysmak typowo jesienny. Na szczęście do soczystych jabłek dostęp jest przez cały rok, więc ciasto może pojawić się na stole zarówno w mroźną zimę, jak i w upalne lato.

Czy wiesz, że?

Przygotowując bezę, bądźcie czujni. Do składników w naszym łatwym przepisie na szarlotkę nie może dostać się nawet odrobina żółtka – wtedy z ubicia białek z cukrem i solą nici.

Dla urozmaicenia:

Szarlotka z kruszonką wybornie smakuje na ciepło, podana w towarzystwie lodów waniliowych albo sosu karmelowego.