Szybka sałatka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybka sałatka

Autor: Mniam...Mała Kucharka

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1.5 sztuki

4 plastry

4 plastry

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 pęczka

1 szczypta

1 szczypta

3 łyżki

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotowane jajka kroimy w większą kostkę, podobnie szynkę i żółty ser. Paprykę, ogórki i cebulę tniemy w cieńszą kostkę. Pomidorki przecinamy na pół. Sałatę drzemy na drobne kawałki i dajemy na końcu przed podaniem.

Krok 2

Sos robimy z 3 łyżek majonezu, 2 łyżek śmietany i przeciśniętych ząbków czosnku. Wedle potrzeby każdy może zdecydować czy chce więcej sosu czy tyle mu wystarczy i doprawić to wszystko wymieszać.

Krok 3

Wszystkie składniki wymieszać doprawić solą, pieprzem. Można dodać sos sałatkowy czosnkowy lub ziołowy (winegret). Aby potrawa wyglądała apetycznie posypujemy ją posiekaną pietruszką.

Mniam...Mała Kucharka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka sałatka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Gołąbki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej