
Składniki
1 sztuka
3 łyżki
3 sztuki
4 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyłuskaj i posiekaj orzeszki ziemne.
Krok 2
Mocz papryczki chilli w ciepłej wodzie przez 5 minut. Po nasączeniu usuń nasionka i pokrój na małe kawałki.
Krok 3
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Wszystko zmiksuj.
Krok 4
Na patelni rozgrzej olej, włóż powstałą masę i smaż 2 minuty.
Krok 5
Dodaj sos sojowy, cukier, skórkę i sok z cytryny. Wlej pół szklanki wody i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Krok 6
Dodaj masło orzechowe, kawałek cynamonu i listki laurowe. Gotuj na małym ogniu do czasu, gdy sos zgęstnieje.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej