
Składniki
5 dekagramów
1 szczypta
10 dekagramów
3 sztuki
2 łyżki
1 kilogram
5 dekagramów
25 dekagramów
1 łyżka
10 dekagramów
20 dekagramów
1 łyżka
50 mililitrów
1 opakowanie
3 łyżki
10 dekagramów
25 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Musli rozgnieć wałkiem i wraz ze zmielonymi orzechami. Dodaj je do przesianej mąki. Wszystko wymieszaj. Dołóż 20 dag masła i posiekaj je. Kolejno dodawaj cukier, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut .
Krok 2
Formę na tartę wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Ciasto rozwałkuj, wylep nim spód i boki foremki. Nakłuj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, obciąż grochem. Piecz w temperaturze 180 stopni C około 10 minut. Po tym czasie usuń papier z grochem i piecz jeszcze 10 minut .
Krok 3
Rodzynki opłucz, zalej rumem i odstaw na 15 minut, potem osącz. Jabłka obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny .
Krok 4
Podsmaż na reszcie masła jabłka z cukrem i cynamonem. Dodaj odrobinę wody, przykryj i duś na wolnym ogniu 15 minut. Mieszaj od czasu do czasy. Pod koniec dodaj rodzynki i odstaw masę do ostygnięcia.
Krok 5
Na wystudzone ciasto wyłóż masę jabłkową, udekoruj polewą, orzechami, cząstkami jabłka oraz miętą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej