Tarta Tatin przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta Tatin

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 mililitrów

1 szklanka

70 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 łyżka

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy równomiernie cukier. Ustawiamy rondelek na średnim ogniu i gotujemy nie mieszając aż cukier zamieni się w syrop. Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania wody a z syropu powstanie złocisty karmel.

Krok 2

Wyłączamy dodajemy 50 g margaryny i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i szybko wlewamy do formy rozprowadzając go na całej powierzchni dna formy, gdyż karmel szybko gęstnieje. Układamy jabłka w formie płaską stroną do dna, pozostałe jabłka kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy je w luki. Jabłka smarujemy rozpuszczoną margaryną za pomocą pędzelka i posypujemy cukrem pudrem, oraz świeżo startą korę cynamonową.Formę wstawiamy do gorącego piekarnika na 35 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem, aż jabłka częściowo sie upieką.

Krok 3

Wyjmujemy i przykrywamy gorące jabłka ciastem wpychając jego brzegi do wewnątrz formy, pomagałam sobie tępą końcówką noża. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy ponownie do piekarnika na kolejne 30 minut Po wyjęciu z piekarnika obkrajamy dużym nożem przy brzegu, przykrywamy formę dużym talerzem lub formą tej samej wielkości i odwracamy dnem do góry, delikatnie potrząsając tartą. Tarta najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepła. Można ją podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Kroimy na kawałki i rozkładamy na talerze.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta Tatin - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej