Tatar z pieczonych buraków z kozim serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tatar z pieczonych buraków z kozim serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

60 mililitrów

80 gramów

150 gramów

1 garść

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki umyj, skrop olejem i posyp szczyptą soli, owiń folią aluminiową i piecz w 190 stopniach przez 30 minut.

Krok 2

Pestki słonecznika wysyp na blaszkę i dołóż do piekarnika z burakami. Całość piecz kolejne 10 minut i wyjmij wszystko razem.

Krok 3

Następnie zdejmij folię z buraków, lekko wystudź, obierz z skórki i przełóż do naczynia miksującego.

Krok 4

Dodaj oliwę, sos sałatkowy Knorr i posiekaj 8-10s/obr. 4

Krok 5

Gotowy tatar z buraka ułóż na talerzu. Na wierzchu połóż kawałki sera, kiełki i posyp prażonym słonecznikiem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz aby potrawa była wegańska ser kozi możesz zastąpić np. tofu. Doskonałym dodatkiem są również migdały, ocet balsamiczny lub płatki parmezanu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tatar z pieczonych buraków z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tatar z pieczonych buraków z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tatar z pieczonych buraków z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tatar z pieczonych buraków z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tatar z pieczonych buraków z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tatar z pieczonych buraków z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tatar z pieczonych buraków z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tatar z pieczonych buraków z kozim serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tatar z pieczonych buraków z kozim seremTatar z pieczonych buraków z kozim serem

Zrobienia tatara bez mięsa oraz surowego żółtka wydaje się niemożliwością i kulinarnym błędem? W żadnym razie! Równie smaczną i elegancką podstawą dania mogą być pieczone buraki. Posiekane warzywo korzeniowe w towarzystwie koziego sera i chrupiących kiełków prezentuje się nad wyraz dostojnie w postaci tatara z pieczonych buraków.

Dla kogo?

Szukacie sposobów na zwiększenie różnorodności spożywanych warzyw? Buraki rzadko pojawiają się na stołach w formie innej niż ćwikła, zasmażane buraczki czy barszcz czerwony. Najwyższa pora to zmienić, ponieważ tatar z pieczonych buraków i kozim serem będzie smakowitą alternatywą.

Na jaką okazję?

Nawet planując kolację w kameralnym gronie najbliższych domowników, nie musicie rezygnować z elegancji. Tego przepisu na wegetariańskiego tatara z buraków nie rezerwujcie wyłącznie na duże uroczystości.

Czy wiesz, że?

Z produkcji kozich serów słynie Francja. Hodowla zwierząt rozpowszechniła się na tych terenach w VIII wieku.

Dla urozmaicenia:

Smak warzywnego tatara z kozim serem można uzupełnić wyrazistymi kaparami.