Tęczowa zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tęczowa zapiekanka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

250 gramów

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

1 szczypta

3 szklanki

1 sztuka

2 sztuki

0.5 sztuki

0.5 szklanki

1 opakowanie

2 sztuki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki obierz i oczyść. Cukinii nie obieraj. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2

Zrób beszamel: rozpuść masło, podsmaż mąkę i zalej mlekiem. Dodaj czosnek, sól oraz pieprz i wymieszaj.

Krok 3

Formę natrzyj tłuszczem i ułóż w niej warstwami: ziemniaki, cukinie, brokuły, kukurydzę, żółtą paprykę, bataty, marchewkę, czerwoną paprykę. Każdą warstwę przełóż cienką warstwą beszamelu.

Krok 4

Na wierzchu ułóż grubo pokrojone plastry pomidorów. Wstaw formę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.

Krok 5

Przez pierwsze 15 minut zapiekaj przykrytą formę. Zapiekankę podawaj ciepłą.

pasibrzuch

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tęczowa zapiekanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Gołąbki
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej