Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

71

heart
1438 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2022 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

2 sztuki

1 szklanka

3 łyżki

farsz:

1 opakowanie

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

1 opakowanie

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj tak, aby nie było żadnych grudek. Ciasto powinno być konsystencji śmietany (gęstość ciasta możesz kontrolować dodając więcej mąki lub wody). Naleśniki smaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Powinno wyjść około 10-12 naleśników.

Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą   - Krok 1

Krok 2

W garnku zagotuj około 700 ml wody, dodaj kostkę bulionową, dokładnie wymieszaj. W powstałym bulionie ugotuj torebkę kaszy gryczanej.

Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą   - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojona w kostkę cebulę, gdy się zeszkli, dodaj mięso mielone. Smaż aż z mięsa odparują wszystkie soki. Następnie dodaj puszkę pomidorów pelatti oraz Knorr Naturalnie Smaczne.

Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą   - Krok 3

Krok 4

Całość gotuj aż sos zgęstnieje, dodaj ugotowaną kaszę i dokładnie wymieszaj. Sos odstaw na bok do ostygnięcia i wymieszaj z żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.

Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą   - Krok 4

Krok 5

Gotowy farsz ułóż na całym naleśniku, a następnie zroluj. Gotowe naleśniki ułóż w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Naleśniki posyp z wierzchu tartym serem. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20 minut.

Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą   - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Idealnie będzie jeśli naleśniki ułożysz na gotowym sosie pomidorowym.

74

Opinie o przepisie

  • KASIA  Stepka

    KASIA Stepka , 08.12.2019

    pyszne. Ale farszu wyszło mi dwa razy więcej niż naleśników. spróbuje zamrozić farsz na następny raz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Polaczek

    Małgorzata Polaczek , 07.12.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Indyka

    Katarzyna Indyka , 23.10.2016

    To danie nie raz juz zro ilam i nie raz im moja rodzine zaskoczylam. Przepis banalny ale w smaku REWELACYJNY.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Jaskólska

    Maria Jaskólska , 21.07.2016

    Ja też Basiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irek Mieżowiec

    Irek Mieżowiec , 21.07.2016

    Chleb ze smalcem i ogórkiem małosolnym. Ktoś nie lubi? :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Konecki

    Krzysztof Konecki , 21.07.2016

    U mnie dzisiaj była kremowa zupa porowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz Pasisz

    Łukasz Pasisz , 21.07.2016

    Nic.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Wąsik

    Krystyna Wąsik , 21.07.2016

    Dynia piżmowa z mięsem i ryżem czerwonym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Murawski

    Marek Murawski , 21.07.2016

    Kasia jak zrobisz dobry obiad to......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwester Orynek

    Sylwester Orynek , 21.07.2016

    to może być dobre!!1

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Czarnecki

    Leszek Czarnecki , 21.07.2016

    Super smacz,ego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Serwa

    Bozena Serwa , 21.07.2016

    Dzisiaj barszcz bialy z kartoflami i biala kielbaska tak na szybciora

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Ceglarek

    Krystyna Ceglarek , 20.07.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Lis

    Aleksandra Lis , 20.07.2016

    Dziś pomidorowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Swaczyna

    Krystyna Swaczyna , 20.07.2016

    A ja mialam buchty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Sawka

    Krystyna Sawka , 20.07.2016

    Mniam mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławka Dru

    Sławka Dru , 20.07.2016

    To co lubimy: fasolka, pikantna cukinia i słodkie ziemniaczki z koperkiem + woda z kranu z sokiem z cytryny dosłodzona miodem z kostkami lodu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wesol

    Anna Wesol , 20.07.2016

    Oczywiście gdzieś uciekły racuszki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wesol

    Anna Wesol , 20.07.2016

    Zupka owocowa i z mąki gryczanej i amaryntusowej z jabluszkiem pychotka polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldek Grondziel

    Waldek Grondziel , 20.07.2016

    Adres i już siedze przy stole do takiego obiadu ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Grządka

    Ewa Grządka , 20.07.2016

    PYCHA!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Łojewski

    Zbyszek Łojewski , 20.07.2016

    Spróbuję zrobić.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Roman

    Zofia Roman , 20.07.2016

    U mnie dziś serwuje pyszne gołąbki z ryżu i mięsa. Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Tymoszuk

    Barbara Tymoszuk , 20.07.2016

    Ja takie robie tylko z farszem mięsnym i beszamelem.Pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lidka Sieprawska

    Lidka Sieprawska , 20.07.2016

    Niiiic

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jukka Kiljunen

    Jukka Kiljunen , 20.07.2016

    Wczoraj mieliśmy podobne naleśniki .. jeszcze zostało 5 sztuk do dalszej improwizacji...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Dariusz Niewiński

    Jerzy Dariusz Niewiński , 19.07.2016

    Jagnięcina gotowana w warzywach w tradycyjny albański sposób

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Papiór

    Teresa Papiór , 19.07.2016

    na deser kaszanka z jablkiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Papiór

    Teresa Papiór , 19.07.2016

    Umnie lazania z cukinia i gorgonzola

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Traczyk

    Henryk Traczyk , 19.07.2016

    Śledzie bo na więcej nie starczyło.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą  Zapiekane naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą

Czy danie kojarzące się z ofertą barów mlecznych i stołówek może cię czymś jeszcze zaskoczyć? Zapoznaj się z naleśnikami gryczanymi z warzywami i przekonaj, że masz do odkrycia wiele smakowitych receptur. Naleśniki z dżemem albo serem na słodko to już klasyka. Zachowaj te przepisy na podwieczorek. Tym razem proponujemy przysmak w wersji wytrawnej w postaci przepisu na naleśniki gryczane z mięsem mielonym i kaszą, który fantastycznie sprawdzi się w porze obiadu albo kolacji. Sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki do zrobienia gryczanych naleśników zapiekanych i przygotuj je według naszych wskazówek.

Dla kogo?

Posiadasz już swój ulubiony przepis na ciasto naleśnikowe? Dobrze się składa! Jeśli nie, skorzystaj z naszych rad na przygotowanie zapiekanych naleśników gryczanych z mięsem. Dużym plusem przepisu na naleśniki gryczane jest fakt, że docenią go zarówno bardziej doświadczeni kucharze, jak i te osoby, które dopiero odkrywają swoje kulinarne powołanie. Dzięki takim daniom szybko przekonasz się, że przyrządzanie efektownych i smacznych posiłków wcale nie jest trudne.

Na jaką okazję?

Do naleśników przylgnęła łatka potrawy bardzo czasochłonnej. Pora zweryfikować to we własnej kuchni! Porcję zapiekanych naleśników z kaszy gryczanej dla sześciu osób przygotujesz w 40 minut, więc nie jest to wcale tak wymagające, jak mogłoby się wydawać. Zwróć uwagę na to, że ostatni etap pracy polega na umieszczeniu gryczanych naleśników z mięsem w naczyniu żaroodpornym i zapiekaniu ich. Ten czas śmiało możesz wykorzystać na odpoczynek albo nakrycie do stołu.

Czy wiesz, że?

Do smażenia naleśników gryczanych z mięsem mielonym i kaszą świetnie nadają się dość szerokie i płaskie patelnie. Łatwo jest nimi manewrować i przekładać cienkie placki na drugą stronę podczas obróbki. Chcesz podać zapiekane naleśniki gryczane podczas większego przyjęcia? Praca nad zrobieniem większej ilości placków pójdzie sprawniej, jeśli jednocześnie będziesz smażyć je na dwóch patelniach.

Dla urozmaicenia:

Mięso mielone w naleśnikach gryczanych zapiekanych możesz zastąpić kurczakiem pokrojonym w kostkę i wcześniej podsmażonym. Smacznym uzupełnieniem farszu będą pieczarki. Jako warzywny akcent wykorzystaj świeży szpinak albo jarmuż.