Tofurnik: sernik z tofu na zimno - przepis wegański | Przepisy.pl pixel

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

127

heart
402 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

871 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1664 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

120 gramów

100 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 szczypta

masa:

400 gramów

1 sztuka

400 mililitrów

3 łyżeczki

120 gramów

0.5 opakowania

dekoracja:

150 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Morele oraz daktyle namaczamy w ciepłej wodzie ok. 15 min. Migdały przesypujemy do miski. Wrzucamy odsączone morele oraz daktyle. Dodajemy olej kokosowy oraz sól. Całość blendujemy na gładką masę.

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - Krok 1

Krok 2

Tortownice wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy ciastem.

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - Krok 2

Krok 3

Do rondelka wlewamy gęstą część napoju kokosowego. Dodajemy agar. Całość podgrzewamy, aż masa zacznie bulgotać.

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - Krok 3

Krok 4

Następnie dodajemy pokrojone na kawałki tofu. Wyciskamy sok z cytryny, dosypujemy zmielony na puder cukier trzcinowy oraz cukier waniliowy. Całość blendujemy na gładką masę.

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - Krok 4

Krok 5

Masę przelewamy na migdałowy spód.

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - Krok 5

Krok 6

Dekorujemy świeżymi malinami i borówkami. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegańskiTofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański

Ciasto bez glutenu, bez jajek, bez laktozy – czy wobec tego można w nim znaleźć cokolwiek? Jasna sprawa! Sekretem przepisu na wegański tofurnik jest wykorzystanie produktów, które być może rzadziej pojawiają się w kuchniach, ale z pewnością zasługują na uwagę. Przyjrzyjcie im się z bliska.

Dla kogo?

Po nasz tofurnik śmiało sięgną zwolennicy diet roślinnych lub osoby zmagające się z nietolerancją glutenu i laktozy. O dokładkę poproszą jednak również ci smakosze, którzy na co dzień nie wyłączają popularnych składników z diety – niebanalny sernik wegański smakuje każdemu.

Na jaką okazję?

Tofurnik bezglutenowy z powodzeniem można umieścić na świątecznym stole obok tradycyjnych serników i mazurków. Okaże się dla nich poważną konkurencją!

Czy wiesz, że?

Dieta wegańska wyklucza z jadłospisu wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Mowa nie tylko o oczywistym mięsie, ale również o nabiale, galaretkach z żelatyny czy miodzie.

Dla urozmaicenia:

Oprócz owoców, do ozdobienia tofurnika bez glutenu użyjcie płatków migdałowych.