
Składniki
1 opakowanie
400 gramów
400 gramów
3 łyżki
1 słoik
1 opakowanie
1 opakowanie
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Blat biszkoptowy przekrój na pojedyncze cieńsze trzy blaty, wiśnie odcedź z zalewy. Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj przyprawę płatki chilli Knorr i wymieszaj.

Krok 2
Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z Mascarpone i cukrem pudrem.

Krok 3
Blat biszkoptowy nasącz delikatnie syropem z wiśni, następnie posmaruj powstałym kremem.

Krok 4
Na wierzch połóż kilka wiśni i polej rozpuszczoną czekoladą, nałóż kolejny blat i powtórz ponownie czynność z wiśniami, kremem i czekoladą.

Krok 5
Gotowy tort pokryj pozostałym kremem i polej resztą czekolady. Wstaw do schłodzenia.


Dobra rada:
Tort możesz udekorować z wierzchu świeżymi owocami np. truskawkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tort szwarcwaldzki
Tort szwarcwaldzki znany jest także pod nazwą Czarny Las. Nienależnie od tego, którego określenia użyjemy, mamy do czynienia z deserem wykwintnym, który podawać można podczas wystawnych bankietów i eleganckich przyjęć. Zadowoli najbardziej wymagających krytyków kulinarnych.
Dla kogo?
Tort szwarcwaldzki to legenda wśród deserów. Niech to cię jednak nie onieśmiela. Naszą recepturę opracowaliśmy z myślą o początkujących cukiernikach – stąd wykorzystanie gotowego biszkoptu, który ułatwi pracę.
Na jaką okazję?
Deser ten stanie się ukoronowaniem świątecznego obiadu albo uroczystej kolacji. Czekoladowy biszkopt, śmietanowy krem, kwaskowate wiśnie i odrobina płatków chili wraz z wędzoną papryką sprawią, że to przyjęcie na długo pozostanie w pamięci wszystkich biesiadników.
Czy wiesz, że?
Uważa się, że smakołyk znany był w Niemczech już w XIX wieku, jednak pierwszy oficjalny przepis na ciasto pochodzi z 1930 roku.
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia dekoracji wykorzystasz także płatki czekoladowe.