Tortellini z cukinią - z warzywami i pomidorami | Przepisy.pl pixel

Tortellini z pieczonymi warzywami

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

98 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

200 gramów

300 mililitrów

50 mililitrów

30 gramów

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połóż tortellini na blaszce z piekarnika. Umyj cukinię oraz papryki i pokrój na mniejsze kawałki. Połóż na blaszce razem z tortellini.

Krok 2

Pomidorki umyj i przekrój na pół. Dołóż do warzyw z tortellini.

Krok 3

Wymieszaj sok pomidorowy z śmietanką i zawartością opakowania Fix Knorr.

Krok 4

Wylej sos na blaszkę z warzywami i tortellini i lekko wymieszaj. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 30 minut. Podawaj z startym parmezanem i listkami bazylii.

przepisy.pl

Dobra rada:

Tortellini możesz zastąpić gnocchi.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortellini z pieczonymi warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Buddha bowl
czas przygotowania
50 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortellini z pieczonymi warzywamiTortellini z pieczonymi warzywami

Nie da się ukryć, że polscy szefowie kuchni chętnie sięgają po przepisy rodem ze słonecznych Włoch. Dzięki tym doświadczeniom wiadomo, że najlepszy makaron powinien być ugotowany al dente. A gdyby tak jeden z południowych przysmaków przygotować bez wody? Wegetariańskie tortellini, którym kształtem bliżej do pierogów niż makaronu, pieczone w towarzystwie cukinii, pomidorów i papryki wzbudzą entuzjazm nawet tych kucharzy, dla których gotowanie jest bardziej obowiązkiem niż przyjemnością. 

Dla kogo?

Dania z piekarnika są uwielbiane przez osoby, które chcą uzyskać apetyczne efekty przy możliwie najmniejszym wysiłku. Nie trzeba obawiać się zatem przypalenia tortellini z piekarnika. Wystarczy raz na czas do niej zajrzeć, by odwrócić tortellini oraz warzywa dla równomiernego pieczenia.

Na jaką okazję?

W ciągu dnia byliście na tyle zapracowani, że nie mieliście czasu zjeść czegoś ciepłego? Kolacja w towarzystwie zapiekanego tortellini wegetariańskiego wynagrodzi to w stu procentach.

Czy wiesz, że?

Według jednej z wielu legend na temat powstania tortellini, pierożki miały być zainspirowane pępkiem boginii Wenus, przebywającej w jednej z bolońskich gospód.

Dla urozmaicenia:

Możecie użyć przepisu na tortellini z piekarnika z farszem grzybowym albo serowym.