Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

60 gramów

125 mililitrów

1 łyżka

2 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

0.5 pęczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 500 ml wody, wrzuć kostkę rosołową, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę.

Krok 2

Kurczaka rozkrój na 4 kawałki i oprósz przyprawą do kurczaka Knorr.

Krok 3

W szybkowarze rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę, smaż minutę, stale mieszając, aby się nie przypaliła. Dodaj czosnek i koper, wymieszaj drewnianą łyżką. Włóż mięso, smaż minutę, a potem odwróć i dosmaż z drugiej strony.

Krok 4

Wlej wino oraz chochlę bulionu, dodaj oliwki i skórkę cytrynową, zamknij szybkowar.

Krok 5

Gotuj 5 minut na dużym ogniu. Wyłącz gaz, otwórz szybkowar, gdy zgaśnie czerwona lampka. Dodaj posiekaną bazylię i rozmaryn.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
33 osoby oglądają przepis:
Szynka w galarecie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej