Tradycyjny kurczak włoski z ziołami i czarnymi oliwkami
średnie
12 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
60 gramów
125 mililitrów
1 łyżka
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
0.5 pęczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 500 ml wody, wrzuć kostkę rosołową, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę.
Krok 2
Kurczaka rozkrój na 4 kawałki i oprósz przyprawą do kurczaka Knorr.
Krok 3
W szybkowarze rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę, smaż minutę, stale mieszając, aby się nie przypaliła. Dodaj czosnek i koper, wymieszaj drewnianą łyżką. Włóż mięso, smaż minutę, a potem odwróć i dosmaż z drugiej strony.
Krok 4
Wlej wino oraz chochlę bulionu, dodaj oliwki i skórkę cytrynową, zamknij szybkowar.
Krok 5
Gotuj 5 minut na dużym ogniu. Wyłącz gaz, otwórz szybkowar, gdy zgaśnie czerwona lampka. Dodaj posiekaną bazylię i rozmaryn.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej