Udka kurczaka w winie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Udka kurczaka w winie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

15 dekagramów

1 łyżeczka

1 szczypta

2 sztuki

6 łyżek

10 dekagramów

1 łyżka

4 sztuki

1.5 szklanki

1 łyżka

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj z cukrem pudrem.

Krok 2

Udka panieruj w mące z solą i usmaż na oliwie.

Krok 3

Paprykę pokrój w paski, uduś na maśle*.

Krok 4

Dwie łyżki mąki wymieszaj z bulionem i winem, zagotuj. Dodaj wywar ze śliwek, sól, łyżeczkę rozmarynu, skórkę z cytryny, cebulę i gruszki. Gotuj przez 5 minut.

Krok 5

Włóż mięso i śliwki. Gotuj przez około 30 minut. Wyjmij cebulę i skórkę z cytryny. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Udka kurczaka w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Udka kurczaka w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Udka kurczaka w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Udka kurczaka w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Udka kurczaka w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Udka kurczaka w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Udka kurczaka w winie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Udka kurczaka w winie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
20 osób ogląda przepis:
Sałatka Królewska
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej