
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
15 dekagramów
1 łyżeczka
1 szczypta
2 sztuki
6 łyżek
10 dekagramów
1 łyżka
4 sztuki
1.5 szklanki
1 łyżka
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki namocz na noc w wodzie. Następnego dnia ugotuj z cukrem pudrem.
Krok 2
Udka panieruj w mące z solą i usmaż na oliwie.
Krok 3
Paprykę pokrój w paski, uduś na maśle*.
Krok 4
Dwie łyżki mąki wymieszaj z bulionem i winem, zagotuj. Dodaj wywar ze śliwek, sól, łyżeczkę rozmarynu, skórkę z cytryny, cebulę i gruszki. Gotuj przez 5 minut.
Krok 5
Włóż mięso i śliwki. Gotuj przez około 30 minut. Wyjmij cebulę i skórkę z cytryny. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej