Warzywa pod beszamelem - zapiekane w sosie | Przepisy.pl pixel

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
391 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

486 osób wydrukowało

Pobierz pdf

407 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

150 gramów

250 gramów

250 gramów

4 szklanki

10 dekagramów

sos beszamelowy:

2 łyżki

1 łyżka

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchewkę pokrój w plastry, z brokuła i kalafiora odkrój różyczki.

Krok 2

Przygotuj wywar z 4 szklanek wody i kostek Rosołu z kury Knorr. Wrzuć do wrzątku marchewkę, podgotuj 2 minuty, następnie dodaj kalafiora, a na końcu brokuły. Całość gotuj jeszcze 3 minuty.

Krok 3

Odlej wodę i przełóż warzywa do żaroodpornego naczynia.

Krok 4

Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło w garnku, dodaj mąkę, zamieszaj i smaż na złoty kolor. Następnie zdejmij garnek z ognia i wlej mleko, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki.

Krok 5

Postaw garnek na małym ogniu i gotuj, często mieszając, do momentu, gdy sos zgęstnieje. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.

Krok 6

Polej warzywa sosem, posyp grubo żółtym serem i zapiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawaj jako gorącą przystawkę.

1

Opinie o przepisie

  • Joanna Hnatejko

    Joanna Hnatejko , 01.12.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa zapiekane pod beszamelem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa zapiekane pod beszamelemWarzywa zapiekane pod beszamelem

Gotowanego kalafiora i brokuły podajesz najczęściej z bułką tartą i masłem? Pora odświeżyć ten przepis. Proponujemy warzywa pod beszamelem! Przepis na ten sos doskonale znacie, ponieważ wykorzystywany jest między innymi do przygotowywania lasagne, cannelloni, naleśników czy zapiekanek. Główną zaletą sosu beszamelowego do warzyw jest bez wątpienia jego szybkie przygotowanie przy użyciu zaledwie kilku składników, które znajdują się w każdej kuchni. Może on stanowić bazę wielu innych sosów. W tym przepisie klasyczny gładki beszamel łączy brokuły kalafiora i marchewkę w jedno pyszne danie obiadowe.

Dla kogo?

Warzywa zapiekane pod beszamelem to propozycja dania dla każdego, kto ceni tradycyjną kuchnię w nowoczesnej odsłonie. Przepis spodoba się także miłośnikom oryginalnych dodatków do potraw mięsnych.

Na jaką okazję?

Warzywa w sosie beszamelowym są tak uniwersalnym daniem, że możecie je wykorzystać zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji – świąt, rodzinnych spotkań czy domowych imprez.

Czy wiesz, że?

Historia głosi, że przepis na sos beszamelowy po raz pierwszy pojawił się na dworze Ludwika XIV, a jego autorem był francuski urzędnik Louis Bechameil de Nointel. Inne źródła podają jednak, że stworzył go burgundzki mistrz kuchni Francois Pierre La Varenne.

Dla urozmaicenia:

Warzywa z sosem beszamelowym doskonale komponują się nie tylko jako samodzielne danie, ale także jako dodatek do mięs. Zapiekane warzywa w sosie beszamelowym można posypać odrobiną płatków migdałów.