Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym „kurczakiem” - przepis | Przepisy.pl pixel

Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

180 gramów

300 gramów

6 łyżek

1 łyżeczka

0.5 sztuki

150 gramów

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

10 gramów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę umyj i porwij na mniejsze kawałki.

Krok 2

Wymieszaj ręcznym mikserem majonez, musztardę, sok z cytryny i połowę roślinnej alternatywy dla parmezanu aż do uzyskania gładkiego dresingu. Całość dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Pokrój ciabattę w drobną kostkę, rozgrzej oliwę na patelni i obsmaż chleb na złoty kolor. Pozwól grzankom ostygnąć na talerzu.

Krok 4

Przygotuj roślinne burgery zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Chrupiącego burgera pokrój w paski.

Krok 5

W misce wymieszaj dressing z sałatą i plastrami rzodkiewki. Rozłóż na talerze. Sałatkę podawaj z grzankami z ciabatty, paskami roślinnych burgerów, oprószoną resztą roślinnej alternatywy dla parmezanu i natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem Wegańska sałatka Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem

Sałatka Cezar to prawdopodobnie jedna z najpopularniejszych sałatek, które serwowane są zarówno w domowych pieleszach, jak i w restauracjach. W klasycznej wersji jej nieodzownym składnikiem jest mięso z kurczaka w chrupiącej panierce, parmezan oraz świeże warzywa. Tym razem przedstawiamy patent na wegańską wersję tego słynnego dania. Kapitalnie wzbogaci roślinny jadłospis.

Dla kogo?

Sałatką Cezar zajadać się będą nie tylko wegetarianie i weganie. Zależy ci na znalezieniu smacznego sposobu na wprowadzenie do codziennego jadłospisu większej ilości warzyw? Dzięki temu przepisowi nie zabraknie ci inspiracji, a do tego z pewnością nie usłyszysz przy stole żadnego marudzenia.

Na jaką okazję?

Wegańską sałatkę Cezar z chrupiącym roślinnym a'la kurczakiem możesz potraktować jako pomysł na obiad. Specjał ten urozmaici również porę kolacji. Bez problemu zapakujesz go do pudełka na lunch i weźmiesz ze sobą do pracy – w przerwie od codziennych obowiązków nie musisz być skazany wyłącznie na kanapki. 

Czy wiesz, że?

Pierwsza receptura sałatki powstała trochę z przypadku. Jej autorstwo przypisuje się włoskiemu szefowi kuchni nazwiskiem Caesar Cardini. Prowadził on restaurację w meksykańskim mieście Tijuana, a danie miało powstać w momencie, gdy kucharzowi skończyły się zapasy i postanowił wymieszać składniki, które pozostały w jego spiżarni. 

Dla urozmaicenia:

Oryginalnie do sałatki Cezar używa się sałaty rzymskiej. Możesz jednak zastąpić ją sałatą lodową albo chrupkimi liśćmi cykorii.