Wegański makaron z serem z roślinnym kotletem
NOWY PRZEPIS
łatwe
2 osoby zapisały

Składniki
360 gramów
80 gramów
300 gramów
1 sztuka
2 sztuki
300 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, marchewki i szalotki. Wrzuć je do garnka z wrzącą wodą razem z orzechami nerkowca i kostką bulionową. Gotuj przez 15 minut, aż wszystko będzie miękkie.
Krok 2
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 3
Odcedź warzywa i orzechy nerkowca, zachowując 150 ml wody z gotowania.
Krok 4
Obierz czosnek i pokrój w kostkę. Odcedzone warzywa, orzechy, czosnek, przyprawy, płatki drożdżowe, musztardę i kurkumę umieść w blenderze i zalej wodą z gotowania warzyw. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
W międzyczasie rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni i smaż roślinne kotlety przez 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Pokrój roślinne kotlety w paski.
Krok 6
W rondelku rozgrzej pozostały olej, na małym ogniu przez 5 minut smaż w nim jarmuż, dopraw solą i pieprzem. Dodaj makaron do jarmużu. Polej sosem i podgrzej. Podawaj wegański makaron z serem z plastrami roślinnych kotletów położonymi na wierzchu dania.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej