Wegetariański wrap z roślinnymi nuggetsami
NOWY PRZEPIS
łatwe
138 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
180 gramów
4 łyżki
4 łyżki
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa dokładnie umyj, a następnie osusz np. papierowym ręcznikiem kuchennym. Pomidora i ogórka pokrój w plastry, sałatę możesz poszarpać na mniejsze części.

Krok 2
Przygotuj niewielkie naczynie na dip do tortilli. Majonez wymieszaj razem z ketchupem tak, by powstał gęsty, jednorodny sos.

Krok 3
Roślinne nuggetsy wraz z frytkami wysyp na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 12 minut w 180 st. C dopóki wszystkie składniki się nie zarumienią.

Krok 4
Tortille posmaruj sosem majonezowo-ketchupowym następnie nałóż sałatę, ogórka, pomidora, roślinne nuggetsy i frytki. Całość oprósz serem i wstaw do piekarnika w tej samej temp. na 5 min.

Krok 5
Gotowe tortille wyjmij z piekarnika i natychmiast zwiń formując dość ciasne wrapy.


Dobra rada:
Do tortilli możesz dodać również inne warzywa np. pokrojoną w paski kolorową paprykę, cienkie plasterki cebuli lub kukurydzę z puszki. Świeża kolendra i plasterki chili – dodadzą całej potrawie nieco pikanterii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wegetariański wrap z roślinnymi nuggetsami
Wrapy i tortille zaliczają się do potraw uwielbianych przez kucharzy, którym zależy na smacznych, ale jednocześnie szybkich w przygotowaniu daniach. Oczywiście, mączne placki można zrobić samodzielnie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by skorzystać z gotowych produktów, które bez trudu wypełnisz smakowitym farszem tak, by powstały wegetariańskie wrapy z nuggetsami. Wybierz wariant dla siebie i ciesz się kolorowym i apetycznym posiłkiem.
Dla kogo?
Nie lubisz się nudzić i dotyczy to również pracy w kuchni? Dzięki wrapom z wegetariańskimi nuggetsami odkryjesz to danie w zupełnie nowej wersji. Baw się dodatkami i za każdym razem odkrywaj kolejne smaki. Mieszaj ze sobą różnorodne warzywa, eksperymentuj, dodając zamiast frytek gotowany ryż lub krótko podsmażoną na maśle czarną fasolę z puszki i stwórz zupełnie nowe danie z ulubionymi dodatkami.
Na jaką okazję?
Nie masz zbyt wiele czasu lub kulinarnej weny do wymyślania potraw na szybko? Zapiekana tortilla wege może się okazać prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Nie musisz kolejny raz odgrzewać zapasów z zamrażarki lub zamawiać jedzenia na telefon. Wegetariańskie wrapy z nuggetsami okażą się nie tylko pyszną przekąską lub pełnym warzyw daniem na lunch, ale także ratunkiem, gdy w porze obiadu zawitają do ciebie niespodziewani goście.
Czy wiesz, że?
Pyszne tortille można również przygotować bez konieczności użycia piekarnika np. w mikrofali lub na kuchence. Wystarczy placek wyłożyć na suchą patelnię i krótko podsmażyć z każdej strony tak, żeby stał się elastyczny i gorący. Od razu nałóż wszystkie przygotowane wcześniej dodatki, zawiń i jedz. Szybciej być nie może!
Dla urozmaicenia:
Jeśli przepadasz za pikantnym i przyjemnie dymnym smakiem potraw dodaj do tortilli sos ze zmiksowanych papryczek chipotles i jogurtu naturalnego. Warzywa, których nie udało ci się zmieścić do środka wrapów z nuggetsami wege, zamień w pyszną sałatkę, którą możesz zjeść do obiadu lub zostawić sobie na kolację. Szybko i smacznie!