Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
104 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

16 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

0.5 sztuki

3 łyżki

8 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 opakowanie

0.5 pęczka

0.5 pęczka

0.5 pęczka

3 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

150 gramów

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Limonkę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok. Wymieszaj sok, startą skórkę z limonki, sosy sojowy i rybny, przyprawę Czerwone Curry Knorr i cukier. Składniki delikatnie podgrzej, aby cukier się rozpuścił. Płyn wystudź, a następnie połącz go z majonezem i jogurtem.

Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - Krok 1

Krok 2

Grzyby oczyść, odetnij korzenie. Grzyby dokładnie umyj i osusz. Posiekaj czosnek. Na patelni z czosnkiem i grzybami usmaż krewetki. Po ostudzeniu pokrój je drobno.

Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - Krok 2

Krok 3

Awokado i mango obierz i pokrój w cienkie paski wielkości 2 cm. Orzechy rozgnieć. Sałatę pokrój w cienkie długie paseczki, posiekaj bazylię, kolendrę oraz miętę. Wszystkie składniki polej sosem i wymieszaj.

Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - Krok 3

Krok 4

Płaty papieru ryżowego zanurz w ciepłej wodzie, a gdy zmiękną, ułóż je na desce. Na środek nałóż sporą porcję farszu. Brzegi ciasta zawiń do środka, a następnie całość ściśle zroluj. Tak przygotowane wrapy podawaj z gotowym sosem sweet chilli.

Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do środka możesz dodać dowolne warzywa, np. marchew, paprykę czy cukinię.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżoweWrapy z krewetkami zawinięte w ciasto ryżowe

Kto nie chciałby mieć małej, orzeźwiającej, tajskiej przekąski ze sobą w pociągu, samochodzie albo na spacerze? Zwłaszcza latem, kiedy doskwiera upał, docenia się pyszne nuty limonki, lekkość krewetek oraz delikatne i chrupiące ciasto ryżowe. Narobiliśmy Ci smaka? Bez obaw, poniższy przepis zdradzi ci, jak zaspokoić głód.

Dla kogo?

Dla miłośników tortilli, orzeźwienia i rześkich potraw!

Na jaką okazję?

Może być idealnym dodatkiem na wieczorek filmowy albo spotkanie przy planszówkach.

Czy wiesz, że?

Ryżowe ciasto w Japonii stanowi przysmak, który podaje się na słodko z liśćmi sakury i kwiatami.

Dla urozmaicenia:

Ciasto ryżowe można robić również na słodko, z dodatkami owoców, a nawet gorzkiej czekolady. Można je również przygotować w formie przystawki z słodkim lub słonym dipem.