Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami - z serem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

400 gramów

30 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

100 gramów

25 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki i pokrój w mniejsze kawałki. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Gotuj ziemniaki przez 5 minut. Następnie dodaj kalafiora i dalej gotuj całość przez 5 minut. Następnie odcedź warzywa.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody oraz śmietaną i gotuj sos przez ok 4 minuty.

Krok 3

Dymkę pokrój w plasterki. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp dymka i polej przygotowanym sosem.

Krok 4

Zetrzyj na wierzch ser i posyp całość sezamem. Piecz w 200 stopniach przez ok 25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z posiekaną natką pietruszki

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z ziemniakami i kalafioremZapiekanka z ziemniakami i kalafiorem

Na gorąco i pysznie! Aromat wydobywający się z piekarnika podczas przygotowania zapiekanki z kalafiora jest zapowiedzią fantastycznego posiłku. Warzywa podawane na gorąco są w stanie przemówić do najbardziej wybrednych smakoszy.

Dla kogo? Przepis przydatny dla każdego, kto chce przemycić w posiłkach jak największą liczbę warzyw. Do skosztowania zapiekanki kalafiorowej serwowanej prosto z pieca z dodatkiem przypraw oraz ciągnącego się sera nikogo nie trzeba namawiać.

Na jaką okazję? Oto smaczny sposób na wprowadzenie nowych dań do codziennego menu. Planujecie spotkanie w liczniejszym gronie? Zwiększcie liczbę składników, włączcie piekarnik i wracajcie do gości – po włożeniu do pieca zapiekanka z kalafiora robi się sama.

Czy wiesz, że? Sezam, którym posypiecie potrawę, może pochwalić się długą kulinarną historią. Według asyryjskich legend bogowie, którzy stworzyli świat, raczyli się sezamowym winem.

Dla urozmaicenia: Serem, który również sprawdzi się w pieczonych daniach, jest gouda. Polecamy zwłaszcza wersję wędzoną.