Zapiekanka z pomidorów i dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z pomidorów i dyni

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

2 łyżki

4 sztuki

null

1 łyżka

1 kilogram

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię obierz i pokrój w kostkę.

Krok 2

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.

Krok 3

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i układaj w nim na przemian dynię z pomidory. Doprawiaj każdą warstwę.

Krok 4

Wstaw do rozgrzanego piekarnika - 180 stopni na 20 minut.

Krok 5

Po czym zalej śmietaną i posyp żółtym serem i wstaw na kolejne 5 minut do piekarnika.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z pomidorów i dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
12 osób ogląda przepis:
Szynka w galarecie
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej