Zapiekanka z tuńczyka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z tuńczyka

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

2

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKA ma jeden sekret. To chipsy ziemniaczane. Dzięki nim na wierzchu powstaje chrupiąca skorupka. Możesz eksperymentować z rodzajem chipsów, ale według mnie najlepsze są zwykłe, solone. Paprykowych nie polecam.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włącz termoobieg. Na patelni rozpuść masło, oprósz mąką i podgrzewaj 2 minuty, stale mieszając. Powoli wlewaj mleko, mieszając podgrzewaj na małym ogniu, a powstanie gęsty sos beszamelowy. Dodaj do sosu osączonego i rozdrobnionego tuńczyka oraz kukurydzę, wymieszaj. Wsyp ser, ponownie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Na dnie żaroodpornego naczynia rozłóż plasterki pomidora, oprósz je solą i pieprzem, posmaruj sosem tuńczykowym i posyp chipsami. Piecz 10-15 minut, a potem zwiększ temperaturę piekarnika do 220 stopni i zapiekaj jeszcze 5 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z tuńczyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej