Ryba pieczona z kapustą kiszoną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba pieczona z kapustą kiszoną

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

6 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę, jeśli jest bardzo soczysta lekko odciskamy i dość drobno kroimy. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, pora siekamy w półplasterki i dodajemy do kapusty. Ziemniaki obieramy (jeśli to młode ziemniaki, można je bardzo dokładnie wyszorować i nie obierać) i kroimy w ćwiartki. Również dodajemy do kapusty, a całość przekładam do naczynia żaroodpornego.

Krok 2

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Pieczemy dość długo (około 90 minut), co jakiś czas mieszając i dodając po trochu bulionu lub wina. Filety skrapiamy sokiem z cytryny i delikatnie nacieramy przyprawami.

Krok 3

Gdy kapusta jest już smaczna i odpowiednio uduszona, na wierzchu układamy rybę, z powrotem przykrywamy folią i zapiekamy jeszcze 15 minut. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba pieczona z kapustą kiszoną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej