
Składniki
300 gramów
2 łyżki
6 sztuk
1 sztuka
200 gramów
1 pęczek
100 gramów
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
400 gramów
6 łyżek
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Słodkie ziemniaki umyj, obierz i pokrój prostokąty. Ugotuj w wodzie aż będą miękkie. Następnie wystudź i przełóż do miski. Dopraw przyprawą Knorr oraz oliwą.
Krok 2
Paprykę, grzyby i dymkę pokrój w mniejsze kawałki. Pomidorki przekrój na pół i przełóż wszystko do miski z ziemniakami. Dodaj również listki szpinaku.
Krok 3
Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i obierz. Pokrój w mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny.
Krok 4
Ser i szynkę pokrój na plasterki i ułóż w małych naczyniach do zapiekania.
Krok 5
Na wierzchu połóż surowe jajko o zapiekaj przez ok 10 minut w 180 stopniach aż jajko się zetnie. Na wierzchu ułóż mieszankę warzyw oraz awokado. Podawaj od razu z sosem czosnkowy i chilli na boku.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do ziemniaków Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany ser Raclette z jajkiem
W przepisie skrywa się znacznie więcej pysznych składników niż tylko jajko i apetycznie ciągnący się ser. Grzyby i warzywa zamieniają go w pomysłowe danie, którego każdy kęs ujawnia kolejne smaki. Będzie się działo!
Dla kogo?
Kucharze-odkrywcy, którzy nie znoszą nudy w kuchni, powinni od razu wypróbować tę recepturę. Nawet osoby, które nie przepadają za warzywami, będą prosić o dokładkę. Lepiej przygotować się na to od razu.
Na jaką okazję?
Porcje przygotowane w niewielkich naczyniach zamieniają się w niezrównaną przystawkę na gorąco. Rodzinne uroczystości wymagają odpowiedniej oprawy, również kulinarnej! Znakomity pomysł na kolację, która zaimponuje drugiej połówce.
Czy wiesz, że?
Nie ma powodów, by bać się słodkich ziemniaków w wytrawnych daniach. Wśród wielu odmian na szczególną uwagę zasługuje batat. Funkcjonuje też jako wilec ziemniaczany, kūmara lub patat.
Dla urozmaicenia:
Do roztapiania znakomicie nadają się sery gruyere, ementaler, cheddar i gouda.