Zawijaski z piersi kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zawijaski z piersi kurczaka

Autor: Agni

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

100 gramów

20 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni na oliwie podduszamy pokrojoną drobniutko cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy, pieprzymy, wsypujemy pokruszone orzechy, pod koniec duszenia - dorzucamy rodzynki i rozkruszoną kostkę pietruszkową. Farsz musi być dobrze słony, bo nie solimy mięsa, ale mimo wszystko - staramy się solić z umiarem ;)

Krok 2

Mięso rozklepujemy przez folię, by łatwiej było je zawijać. Układamy na nim połowę farszu, zawijamy roladkę, obtaczamy ją w mące i wkładamy do małego żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą. Wierzch mięsa skrapiamy łyżeczką oliwy.

Krok 3

Naczynia wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piecyka. Pieczemy 40 minut, następnie włączamy termoobieg i dopiekamy jeszcze 5 minut.

Krok 4

Podajemy z orzeźwiającą sałatką owocową. Smacznego!!

Zawijaski z piersi kurczaka - Krok 4
Agni

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zawijaski z piersi kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zawijaski z piersi kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zawijaski z piersi kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zawijaski z piersi kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zawijaski z piersi kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zawijaski z piersi kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zawijaski z piersi kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zawijaski z piersi kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej