Zielona lasagne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zielona lasagne

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

2

heart
10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

35 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

150 gramów

40 gramów

1 sztuka

50 gramów

1 łyżeczka

40 gramów

60 gramów

500 gramów

1 szczypta

150 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron: Podane składniki dokładnie wymieszać, zagnieść ciasto. Przykryć folią i odstawić na 10min. Rozwałkować na cienki placek, wykroić płaty makaronu (u mnie 15 - po 3 do każdej foremki żaroodpornej) Ugotować w osolonym wrzątku (ok. 4-5min.). Po ugotowaniu przelać zimną wodą i rozłożyć na ściereczce kuchennej.

Krok 2

Sos boloński: Warzywa zetrzeć, dodać oliwę, poddusić (5min). Mięso zmielić dodać do warzyw. Dusić 8min. Dodać białe wino, gotować 5min. Dodać pomidory z puszki (wraz z sosem), Delikat, pieprz - dusić 20min.

Krok 3

Sos beszamelowy: Rozpuścić masło, dodać mąkę - zrobić gładką zasmażkę. Dolać mleko, dodać przyprawy - dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Gotować 10min.

Krok 4

Lasagne: W naczyniach żaroodpornych ułożyć warstwę makaronu. Polać sosem bolońskim i odrobiną beszamelu i położyć kawałki sera. Powtórzyć czynności, następnie przykryć ostatnim (trzecim) płatkiem makaronu. Polać beszamelem i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-30min.

magnolia0joaska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zielona lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zielona lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zielona lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zielona lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zielona lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zielona lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zielona lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zielona lasagne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sajgonki
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej