Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

250 gramów

700 mililitrów

100 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wymieszaj z pokruszoną jedną kostką czosnkową, bułką tartą, jajkiem, pieprzem i połową łyżeczki oregano. Z powstałej masy uformuj kuleczki o średnicy 2 cm.

Krok 2

W dużym garnku zagotuj przecier pomidorowy z 1 l wody, połową łyżeczki oregano i pokruszoną kostką czosnkową. Dodaj mleko.

Krok 3

Wrzuć pulpeciki (pojedynczo), nie mieszaj, gotuj przez kilka minut. Następnie delikatnie zamieszaj przy dnie, dodaj makaron, przykryj i gotuj na małym ogniu tyle minut ile jest wskazane na opakowaniu makaronu.

Krok 4

Wyłącz ogień i pozostaw danie pod przykryciem jeszcze przez 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety z makaronem w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pulpety z kurczaka
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej