Ziemniaki z pietruszką i z koperkiem: gotowane | Przepisy.pl pixel

Ziemniaki z płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

heart
79 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 łyżki

1 pęczek

1 pęczek

40 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki lekko wyszoruj, opłucz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - Krok 1

Krok 2

Z koperku i pietruszki oberwij wszystkie listki. Pozostałe łodyżki dodaj do gotowania ziemniaków aby wzmocnić ich aromat. Wyciśnij sok z cytryny.

Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - Krok 2

Krok 3

W dużej misce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny oraz czosnkiem Knorr.

Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - Krok 3

Krok 4

Ugotowane ziemniaki odcedź i gorące przełóż do miski z przyprawami. Dodaj zioła, lekko wymieszaj i natychmiast podawaj.

Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Ziemniaki po ugotowaniu możesz dodatkowo zgrillować przed wymieszaniem z przyprawami i ziołami. Taka potrawa stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych oraz rybnych. Doskonale smakuje również z łyżką gęstej śmietany lub twarogiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki z  płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką Ziemniaki z płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką

Lubisz ziemniaki w różnej postaci? To znak, że cenisz tradycyjną kuchnię polską, w której warzywo to króluje w większości dań. Na przestrzeni lat ziemniaki przeszły znaczną metamorfozę, a w potrawach wykorzystujemy coraz częściej purée czy wersje opiekane z ziołami. Jeśli szukacie ciekawego sposobu na przygotowanie tego warzywa, spróbujcie przyrządzić przepis na ziemniaki z płatkami czosnku, koperkiem i pietruszką. Mogą być daniem głównym lub idealnym dodatkiem do innych potraw.

Dla kogo?

Ziemniaki z płatkami czosnku to wyjątkowe danie dla wszystkich wielbicieli tego warzywa.

Na jaką okazję?

Potrawa sprawdzi się jako danie obiadowe lub dodatek do mięs i ryb serwowanych z grilla.

Czy wiesz, że?

Ziemniak posiada w Polsce 12 nazw lokalnych. Jest jednym z najczęściej uprawianych warzyw, a roczne zbiory tej bulwy w naszym kraju wynoszą ponad 9 milionów ton, co plasuje nas na ósmym miejscu na świecie.

Dla urozmaicenia:

Ziemniaki po ugotowaniu możesz grillować. Z potrawą idealnie komponuje się także łyżka gęstej śmietany lub twaróg.