Pieczone ziemniaki łódeczki z piekarnika: przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczone łódeczki z ziemniaków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
437 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

213 osób wydrukowało

Pobierz pdf

375 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

1 opakowanie

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie wyszoruj, wypłucz i osusz. Następnie usuń wszelkie zmiany na skórce jak plamki, zgrubienia czy przebarwienia oraz tzw. oczka (zawiązki pędów). Gdy będą już czyste i suche pokrój je na cząstki.

Pieczone łódeczki z ziemniaków - Krok 1

Krok 2

Łódeczki przełóż do miski, skrop oliwą, posyp przyprawą do ziemniaków Knorr i dobrze wymieszaj tak, by tłuszcz dokładnie pokrył każdą cząstkę. Piekarnik ustaw na 180°C. Tak przygotowane ziemniaki przesyp na blachę, równomiernie rozprowadź po jej powierzchni najlepiej skórką do dołu, a następnie włóż do piekarnika. Piecz przez około 40 minut, dopóki nie nabiorą złocistego koloru.

Pieczone łódeczki z ziemniaków - Krok 2

Krok 3

W czasie, gdy ziemniaki będą się piekły, przygotuj sos. W misce połącz ketchup, majonez oraz tabasco. Potem dodaj sos czosnkowy Knorr, a całość dokładnie wymieszaj na gładki dip. Upieczone ziemniaki podawaj na gorąco zaraz po wyjęciu z piekarnika i z przygotowanym sosem.

Pieczone łódeczki z ziemniaków - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli w Twojej kuchni masz świeżą kolendrę, pokrój ją drobno i dodaj trochę do dipu, co znacznie wzmocni jego smak.

4

Opinie o przepisie

  • Paulina Suchanecka

    Paulina Suchanecka , 25.06.2021

    TAK. Łódeczki ziemniaczane dobrze mi znane, z sosem z Knorra pysznie podane!!! Natomiast ja dodaje zwykłego chili, bo po tabasco czkawkę mam po chwili :D :) :) Więc moje ziemniaczki są łagodniejsze - dla mnie takie są NAJPYSZNIEJSZE !!! :) Jeśli u Was też tak bywa, to dobra to jest alternatywa :) SMACZNEGO!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Uliasz

    Beata Uliasz , 25.06.2021

    TAK.Pieczone łódeczki z ziemniaków należą do podstawowych w mojej kuchni przysmaków. Nie byłabym sobą, gdybym do nich jakiegoś oryginalnego dodatku nie wymyśliła… Zatem - do pieczonych łódeczek z ziemniaków – hummus z … gotowanego bobu bym zrobiła. W towarzystwie orzeszków ziemnych lub pini – powstanie przekąska nie z tej ziemi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iza Pałasz

    Iza Pałasz , 14.06.2021

    TAK. Ziemniaki umyję i w ćwiartki pokroję, ja z nożem dumnie w kuchni stoję. Skropię olejem, posypię przyprawą Knorr, pieprzem cayenne, bazylią i oregano, ale szykuje się danie, droga mamo! Ziemniaki na 40 minut do piekarnika wsadzę, jestem dobrą kucharką, więc sobie poradzę! Ketchup, majonez, sos czosnkowy będę mieszała i z wyczynów kuchennych z dumy pękała! Upieczone ziemniaki z dipem zaserwuję, kto głodny niechaj się częstuje!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Pawlik

    Julia Pawlik , 10.05.2020

    Pyszne polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone łódeczki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone łódeczki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone łódeczki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone łódeczki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone łódeczki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone łódeczki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone łódeczki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone łódeczki z ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone łódeczki z ziemniakówPieczone łódeczki z ziemniaków

Przyjemnie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku… łódeczki z ziemniaków pieczone na blasze otulone aromatycznymi przyprawami smakują po prostu nieziemsko, zwłaszcza gdy są podane w towarzystwie wyrazistego sosu. Można się nimi delektować solo lub dodać do potrawy mięsnej np. grillowanej karkówki. Każdy pomysł na pewno świetnie się sprawdzi!

Dla kogo?

Dla wielbicieli pieczonych na chrupko warzyw. Pieczone łódeczki z ziemniaków w piekarniku posmakują zarówno dorosłym jak i młodszym fanom frytek, zwłaszcza gdy będą podane z sosem, majonezem lub pikantnym ketchupem.

Na jaką okazję?

Pyszne pieczone łódeczki z ziemniaków świetnie się sprawdzą zarówno jako dodatek do drugiego dania jak i szybka przekąska. Z powodzeniem można je również przygotować na domowe party ze znajomymi. Gwarantujemy, że znikną ze stołu w błyskawicznym tempie!

Czy wiesz, że?

Ziemniaki pochodzą z Ameryki Południowej, gdzie były uprawiane tysiące lat temu. Do Europy dotarły dopiero pod koniec XVI wieku i szybko stały się niezwykle popularnym produktem spożywczym. Od wielu lat ziemniaki należą do grupy najważniejszych roślin uprawnych tuż po ryżu, kukurydzy i pszenicy.

Dla urozmaicenia:

Smak łódeczek z ziemniaków urozmaicisz jeszcze bardziej gdy do oliwy i przypraw dodasz trochę drobno tartego parmezanu, który w trakcie pieczenia sprawi, że skórka nabierze dodatkowej chrupkości. Jeśli masz ochotę na pikantne danie dopraw marynatę odrobiną ostrej mielonej papryki. Pieczone łódeczki z ziemniaków można przyrządzić na wiele sposobów! Smacznego!