Pasztet staropolski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet staropolski

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
23 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

30

5 ziaren

2 sztuki

50 gramów

5 ziaren

1 szklanka

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

2

300 gramów

400 gramów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek i ścinki umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż boczek i ścinki.

Krok 2

Grzyby namocz i gotuj ok. 20 minut.

Krok 3

Cebule obierz i pokrój w piórka, obierz czosnek. Na pozostałym oleju podsmaż cebulę i czosnek.

Krok 4

Wszystkie obsmażone składniki, namoczone grzyby, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego włóż do brytfanny, zalej bulionem. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 45 minut.

Krok 5

We wrzącej wodzie rozpuść kostkę Knorr. Następnie umyj wątrobę, włóż do bulionu i gotuj 10 minut. Gotową wątrobę i mięso zmiel na gładką masę. Wystudź.

Krok 6

Do masy dodaj żółtka, białka ubite na sztywną pianę i śmietanę. Dodaj tymianek, pieprz i dopraw do smaku.

Krok 7

Dokładnie wymieszaj i przełóż do natłuszczonych foremek. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni przez 45 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  •  Pasztet staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  •  Pasztet staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  •  Pasztet staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  •  Pasztet staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  •  Pasztet staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  •  Pasztet staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  •  Pasztet staropolski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  •  Pasztet staropolski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej