
Składniki
50 dekagramów
1 sztuka
10 dekagramów
5 dekagramów
5 dekagramów
2 sztuki
1 łyżeczka
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 6
Wymieszaj żółtka z małą ilością gorącej zupy, dodaj do garnka i dopraw do smaku. Zupę brokułową podawaj posypaną natką pietruszki.

Krok 2
Dodaj makaron.

Krok 3
W połowie wywaru ugotuj kaszę.

Krok 1
Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj bulionetkę Knorr.

Krok 5
Posiekaj cebulę, następnie usmaż, połącz z kaszą i wywarem z brokułami. Gotuj 10 minut.

Krok 4
Oczyść i podziel na różyczki brokuł. Różyczki brokuła opłucz w wodzie z dodatkiem octu i ugotuj w drugiej części rosołu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa brokułowa
Przepisów na zupę brokułową jest mnóstwo. Zwykle serwuje się ją pod postacią kremu, z dodatkiem prażonych płatków migdałowych lub grzankami. Tym razem proponujemy jednak, aby zupa miała bardziej klasyczną postać, a zielone różyczki brokułów pozostały w bulionie w całości. Naszą zupę brokułową podajemy z makaronem penne i kaszą jęczmienną, które gotują się w tym samym wywarze co reszta składników zupy. Nie musisz więc wyciągać kolejnych dwóch garnków do przygotowanie tej zupy. Mniej naczyń to także mniej zmywania, więc ten przepis docenią wszyscy zapracowani. Lekko ubite żółtka nadają zupie brokułowej wyjątkową gładkość i kremową konsystencję. To doskonała alternatywa dla niemodnej już zasmażki z mąki. Ponadto żółtka smakują w bulionie tak, jakbyś zaprawiła zupę delikatnym serkiem. Spróbuj, a już zawsze będziesz robić taką wersję brokułowej.