Zupa krem z marchewki – przepis: najprostsza | Przepisy.pl pixel

Zupa krem z marchewki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

86

heart
2075 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1682 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2438 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

50 gramów

1 szczypta

1 łyżka

2 sztuki

1 szczypta

2 łyżki

200 mililitrów

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew oraz ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Obierz cebule i pokrój je w piórka. Warzywa podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju, dodaj przyprawy (curry, ostrą paprykę, cynamon, goździki i kardamon). Całość smaż chwilę, po czym zalej 1,5 litrem wody. Zupę gotuj około 40 minut - do momentu, w którym warzywa zupełnie się rozgotują.

Zupa krem z marchewki - Krok 1

Krok 2

Po tym czasie dolej sok z pomarańczy i plastry cytryny. Dodaj również 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- warzywnego Knorr. Następnie zmiksuj zupę dokładnie na jednolitą masę.

Zupa krem z marchewki - Krok 2

Krok 3

Dopraw do smaku miodem, jeśli zachodzi taka potrzeba dopraw odrobiną soli.

Zupa krem z marchewki - Krok 3

Krok 4

Migdały podpiecz na patelni na złoty kolor. Zupę podawaj udekorowaną łyżką śmietany lub jogurtu, posypaną z wierzchu migdałami.

Zupa krem z marchewki - Krok 4
55

Opinie o przepisie

  • Mateusz

    Mateusz , 23.08.2022

    BardZo dobra. Ja osobiście użyłem około 10-12 marchewek , 3 dużych ziemniaków , 3 cebuli, 4 ziren kardamonu, zamiast ostrej papryki wrzucam 2 male piekielnie ostre bird eye chilli, trochę więcej przypraw - oczywiście odrobine więcej niż w przepisie i zalewam około 1,8 l wody. Dla takich ilości składników cała cytryna(bez obu żółtych końcówek ) i 2 łyżki miodu jest idealne . Wydaje mi się ze w opisie jest za mało warzyw jak na zupę KREM. Ja od pierwszego razu dałem więcej warzyw wiec trochę pokręciłem. Polecam przepis, robię te zupę co tydzień

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Mazur

    Ewa Mazur , 30.12.2021

    TAK. Do składników dodaję odrobinę kurkumy, która podkręca smak i kolor a w trakcie gotowania gdy zupa jest za gęsta podlewam ją mleczkiem kokosowym. Całość finalnie ma bardzo orientalny i intrygujący smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 28.12.2021

    TAK, pyszna i zdrowa zupa. Ja zamiast ziemniaków dodaję bataty i rezygnuję z miodu, bataty dodają wystarczająco słodkości i podkręcają smak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Ziora

    Barbara Ziora , 26.12.2021

    TAK* Sekretem pysznych, kremowych zup jest dodawanie zamiast zwykłej wody, wody sodowej lub lekko gazowanej. Dzięki temu danie jest delikatniejsze, zupa leciutka jak obłoczek, lekkostrawna i pyszna. A w połączeniu z chilli ma specyficzny smak, który jeszcze bardziej oddziałuje na kubki smakowe. Podniebienie oszaleje ze szczęścia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Milka

    Kamila Milka , 21.01.2021

    wyglada pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuza Ściga

    Zuza Ściga , 02.01.2021

    pyszna i słodziutka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sofia_w9

    sofia_w9 , 09.06.2020

    jeśli chcecie żeby było gęstsze to polecam dodać więcej ziemniaków. PYCHA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bartosińska

    Anna Bartosińska , 04.11.2018

    Za waszą namową dałam tylko 3 plastry cytryny i jest pycha. Słodka marchewka z nutą cytryny. Polecam przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • DOROTA GUMIŃSKA

    DOROTA GUMIŃSKA , 27.04.2018

    Rewelacja... nie dodałam cytryny i wyszła super, pikantna i jakże rozgrzewająca. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • KalkulatorKalorii.net

    KalkulatorKalorii.net , 16.08.2016

    Bardzo ciekawy zestaw przypraw - miód, goździki, kardamon, cynamon. Zupa na pewno będzie przyjemnie rozgrzewać :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Dul

    Małgorzata Dul , 04.08.2016

    Kremik z dyni ulubiony, mmm...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eliza Dang

    Eliza Dang , 28.04.2016

    Za kwaśna. Krem z cytrynowy a nie marchewkowy. Nie polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ya Aa

    Ya Aa , 09.12.2015

    za duzo cytryny! cytryna zepsula smak :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Jasińska

    Monika Jasińska , 16.11.2015

    Zupa ok , tylko za duzo cytryn, dodałam miodu i śmietanki słodkiej co złagodziło smak , bardzo ciekawy słodko kwaśny aromat :) , ja polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dominika nowak

    dominika nowak , 15.11.2015

    Zdecydowanie mniej cytryny!! Wiecej marchewki . MNIE nie smakowala za duzo przypraw .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Plata

    Kamil Plata , 12.11.2015

    zupa bardzo fajna. trochę za kwaśna. następnym razem dodam pół cytryny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Nowak

    Beata Nowak , 15.09.2015

    Zupa krem z dyni mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Chmielewska

    Anna Chmielewska , 12.09.2015

    Mniam, uwielbiam zupy-kremy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba Morgan

    Kuba Morgan , 11.09.2015

    baa...z byle czego byle kremowa...i byle nie na słodko...!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Piotrowski

    Robert Piotrowski , 11.09.2015

    Proszę bardzo. Składniki:dynia Hokkaido, marchew, pietruszka, seler,listek laurowy,ziele angielskie 3 ziarenka,sól pieprz mielony,pestki słonecznika oraz dyni,grzanki z chleba pszennego lub weka (bułka paryska) I robimy, gotujemy warzywa w około 2l wody do miękkości dodajemy listek laurowy ziele ang sól -według smaku. gdy warzywa będą prawie miękkie dodajemy pokrojoną dynię Hokkaido (około 1,5kg-2,kg dynia) gdy zmieknie miksujemy na gładko,doprawiamy do smaku pieprzem grubomielonym. Prażymy pestki ,robimy grzanki na oliwie z oliwek i podajemy.(można też dla efektu gładkości przetrzeć całość przez metalowe sitko - cedzak. smacznego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robert Piotrowski

    Robert Piotrowski , 11.09.2015

    przepisy.pl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.09.2015

    Robert, wygląda pięknie! Może podzielisz się z nami przepisem? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Kubala

    Monika Kubala , 11.09.2015

    Nie przepadam za zupami. Wyjątkiem są ZUPY KREMY <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Pietrek

    Ewa Pietrek , 10.09.2015

    wole pomidorowa ..sory ..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Winiarska

    Ewa Winiarska , 10.09.2015

    Bardzo lubie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Księżak

    Halina Księżak , 10.09.2015

    zupa pycha ,ale bez knora i tym podobnych wynalazków!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Czajka

    Roman Czajka , 10.09.2015

    Zupy sa zawsze moim ulubionym przysmakiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Andrzej Wesołowski

    Janusz Andrzej Wesołowski , 10.09.2015

    Ja za bardzo :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Jarnuszkiewicz

    Marcin Jarnuszkiewicz , 10.09.2015

    Tak. Robię od jesieni do wiosny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Szerencel

    Elżbieta Szerencel , 10.09.2015

    kocham wszystkie zupy krem:0

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa krem z marchewki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa krem z marchewkiZupa krem z marchewki

Marchew zwykle pojawia się na stołach pod postacią surówki. Jest ważnym elementem włoszczyzny, dzięki której można stworzyć niezwykle aromatyczny wywar. A gdyby tym razem z tego kolorowego warzywa uczynić głównego bohatera posiłku? W to nam graj! Zupa krem z marchewki to oryginalny pomysł na rozgrzewające pierwsze danie obiadowe, którego barwa aż rozbudza kulinarną wyobraźnię. Jesteśmy przekonani, że jej smak cię zaskoczy. W kremie z marchwi wyczujesz aromat korzennych przypraw, a to dopiero początek smakowitych niespodzianek – koniecznie wypróbuj przepis na zupę krem z marchewki.

Dla kogo?

Miłośnicy niebanalnych rozwiązań w kuchni będą w siódmym niebie, przygotowując zupę krem z marchwi. Nieczęsto się zdarza, by przepis na zupę uwzględniał użycie kardamonu oraz goździków. Aromat kremowej zupy z marchewki wypełni całą kuchnię i jadalnię, zachęcając wszystkich domowników do pojawienia się przy stole. Intrygującymi akcentami w kremie marchewkowym są również sok pomarańczowy i odrobina miodu.

Na jaką okazję?

Wykańczając zupę krem w marchwi, nie zapomnij o dodatku migdałów. Będą bardzo atrakcyjnym ukoronowaniem całego dania, nadając mu szykowności. Potraktuj więc zupę z marchewki jako pomysł na wyszukaną przystawkę, kiedy chcesz zaimponować biesiadnikom. Dzięki użyciu korzennych przypraw krem z marchewki zamienia się w rozgrzewający specjał, idealny na jesienną słotę i zimowe mrozy.

Czy wiesz, że?

By właściwe uprażyć migdały do kremu z marchwi, wrzuć je na rozgrzaną, ale suchą patelnię. Często mieszaj i smaż je do momentu, aż zaczną uwalniać intensywny aromat i staną się zarumienione. Możesz zrobić to również w piekarniku nagrzanym do 175-180⁰C.

Dla urozmaicenia:

Smak zupy krem z marchwi można wzbogacić imbirem. Dla fanów łagodniejszych akcentów polecamy użycie w zupie kremie marchewkowym napoju kokosowego. Jeśli zastanawiasz się, jakie jeszcze warzywa tworzą z marchwią udaną kompozycję, wypróbuj czerwoną soczewicę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przepis na krem z marchwi przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Zrezygnuj z mięsnego wywaru na rzecz warzywnego bulionu.