Zupa kukurydziana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kukurydziana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

16

heart
326 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

181 osób wydrukowało

Pobierz pdf

260 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szklanka

40 gramów

50 mililitrów

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozgrzej masło i oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, paprykę pokrojoną w paseczki oraz por pokrojony w talarki. Smaż przez kilka minut.

Zupa kukurydziana - Krok 1

Krok 2

Następnie zalej wszystko litrem wody i dodaj kostkę Knorr.

Zupa kukurydziana - Krok 2

Krok 3

Po 10 minutach dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i kukurydzę. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Zupa kukurydziana - Krok 3

Krok 4

Następnie wlej śmietanę i całość ponownie zagotuj. Po nałożeniu na talerze posyp startym serem.

Zupa kukurydziana - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Robert  Bar

    Robert Bar , 03.07.2016

    bardzo bardzo smaczne i szybko się robi

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kukurydziana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kukurydzianaZupa kukurydziana

Chcesz przyrządzić na obiad zupę, ale masz ochotę na coś innego niż klasyczna pomidorowa lub ogórkowa? W takim razie koniecznie zapisz poniższy przepis na zupę kukurydzianą. Oprócz kukurydzy znajdą się w niej także inne warzywa, m.in. zielona papryka, por i ziemniaki. Zupa jest gęsta, kremowa i wyjątkowo smaczna. Jej przygotowanie rozpocznij od posiekania w dość drobną kostkę cebuli i czosnku oraz pokrojenia papryki w paski, a pora w talarki. Warzywa smaż przez chwilę na rozgrzanej oliwie w garnku o grubym dnie. Całość zalej bulionem przyrządzonym na bazie kostki rosołowej. Następnie do gotującej się zawartości garnka dodaj kukurydzę z puszki oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zabiel zupę kwaśną śmietaną – aby nie zwarzyła się pod wpływem wysokiej temperatury, należy ją wcześniej zahartować. Ugotowane danie podawaj posypane startym żółtym serem, na przykład goudą lub nieco ostrzejszym ementalerem. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.